Seksschandaal rond Roy Moore brengt Republikeinen in een lastig parket

Seksschandaal Een schandaal rondom seks met tieners achtervolgt de Republikeinse kandidaat-senator Roy Moore en brengt Trumps partij in een lastig parket.

De Amerikaanse Senaatskandidaat Roy Moore gaat stemmen in Gallant, in ‘zijn’ staat Alabama.
De Amerikaanse Senaatskandidaat Roy Moore gaat stemmen in Gallant, in ‘zijn’ staat Alabama. Foto Brynn Anderson/AP

Toen Beverly Young Nelson vijftien jaar was, werkte ze in een restaurant in het plaatsje Gadsden, Alabama: Olde Hickory House. Bijna elke avond zat dezelfde man aan de bar. Hij gaf haar complimenten over haar uiterlijk, flirtte en schreef zelfs in het jaarboek van haar middelbare school: „Er is geen liever en mooier meisje dat ik een Merry Christmas kan wensen.”

De man was Roy Moore, toen een bekende openbaar aanklager, nu de belangrijkste kandidaat Republikeins senator te worden in Washington. Begin 1978, vertelde Beverly Young Nelson maandag op een persconferentie, bood Moore aan haar naar huis te rijden. Toen ze in zijn auto zat, randde hij haar aan. Hij betastte haar borsten, en duwde haar gezicht naar zijn kruis. Ze wist zich te ontworstelen. Moore zei, voordat hij wegreed: „Niemand gelooft je, als je dit verder vertelt.”

Stroom verhalen over Moore

Beverly Young Nelson is de vijfde vrouw in een paar dagen tijd die naar buiten komt met verhalen over seksueel misbruik door Roy Moore. Ze is de tweede die het als minderjarige heeft meegemaakt. Na een explosief verhaal in The Washington Post is er een stroom van verhalen over het gedrag van Moore op gang gekomen.

Bekijk hieronder de persconferentie van Beverly Young Nelson:

De verhalen komen sterk overeen: als dertiger zocht hij contact met meisjes en jonge vrouwen, waarna hij zich aan hen opdrong. The New Yorker schrijft dat Moore niet in het winkelcentrum van Gadsden mocht komen, omdat hij er meisjes lastig viel. Hij ontkent – zegt nooit met meisjes te zijn „uitgegaan […] zonder toestemming van hun moeder” en dat hij „in het algemeen” geen seksueel contact met tieners zocht.

In een paar dagen is Moore (70) politiek besmet geraakt. Bijna geen Republikein durft zijn campagne nog te steunen. Op 12 december zijn er speciale verkiezingen in Alabama om de vrijgevallen senaatszetel van Justitieminister Jeff Sessions te vullen. Fractievoorzitter Mitch McConnell riep Moore maandag op zijn campagne te staken. „Ik geloof de vrouwen.”

McConnell wordt gesteund door bijna alle Republikeinse senatoren. Zelfs een ex-bondgenoot als Ted Cruz zegt dat de oud-rechter zich moet terugtrekken. „Volwassen mannen tekenen doorgaans geen jaarboeken van middelbare schoolmeisjes.”

Maar Moore gaat niet. Hij maakt in de oerconservatieve staat goede kans te winnen van de Democraat, Doug Jones. Moore maakt er een richtingenstrijd van. Wie hem weg wil hebben, is de partij-elite. Zij zouden een complot gesmeed hebben met „de Obama-Clinton-machine”.

Moore zegt de agenda van Donald Trump uit te voeren. De president is een buitenstaander, net als ik, zegt hij. Tijdens de Republikeinse voorverkiezingen steunde Trump Moore’s rivaal, maar hij sympatiseerde openlijk met de ex-rechter. Moore wilde ‘homoseksueel gedrag’ strafbaar stellen, geloofde dat 9/11 een straf van God was en Obama niet in de VS geboren is. Hij zwaaide op een campagnebijeenkomst met een revolver uit steun voor vrij wapenbezit.

Moore krijgt volop steun van Trumps vriend en oud-strateeg Steve Bannon, die nu de rechtse site Breitbart leidt. Bannon heeft verslaggevers naar Alabama gestuurd om de aantijgingen tegen Moore te ontkrachten. Ook de invloedrijke presentator Fox News, Sean Hannity, nam het elke avond voor hem op. Maar adverteerders begonnen zich terug te trekken, waarop Republikeinen opriepen tot een boycot van een kritische sponsor, koffiemerk Keurig. Hierop draaide Hannity. Hij stelde een ultimatum aan Moore om zijn onschuld te bewijzen.
In Alabama wordt Moore verdedigd door prominente Republikeinen, zoals Jim Zeigler. Hij zei: „Neem Jozef en Maria. Jozef was een timmerman, Maria een tiener. Zij werden de ouders van Jezus.”

Bekijk hieronder de video waarin Sean Hannity het ultimatum stelt:

Gevolgen voor landelijke politiek

Moore maakt van zijn isolement een deugd en gebruikt het Trump-sentiment. Hij roept op partijleider McConnell af te zetten en wil zo gebruik maken van de woede onder Republikeinse kiezers over de partijtop.

Er is een grote kans dat de partij met Moore moet leren leven. Er zijn weinig middelen een gekozen senator het ambt te ontnemen. Senatoren zeggen dat ze kunnen stemmen om Moore uit de Senaat te verwijderen. Dat gebeurde voor het laatst in 1862. The New York Times meldde maandag dat het Witte Huis met de gedachte speelt de Republikeinse gouverneur van Alabama Moore’s zetel op voorhand te laten weigeren.

Daarna zou minister Sessions de zetel moeten innemen die hij twintig jaar had. Deze zet zou Trump van een tweede probleem ontslaan: Sessions mag zich niet bemoeien met het Rusland-dossier. Om die reden speculeert Trump vaak op het aftreden van Sessions. Deze oplossing zou het Rusland-onderzoek voor Trump iets minder riskant maken.

Het is ook mogelijk dat Moore de verkiezingen verliest. De Democraat Doug Jones neemt in enkele peilingen de leiding. Mocht hij winnen, dan wordt de Republikeinse meerderheid in de Senaat nog krapper: 51 van de 100 zetels. Maar de meeste Republikeinen in Washington hebben dat er graag voor over.

Lees ook dit nieuwsbericht: Senaatskandidaat Moore beticht van kindermisbruik