Raadgevend referendum

Kiezers Australië steunen homohuwelijk

Kiezers in Australië hebben zich met een ruime meerderheid van 61,6 procent uitgesproken voor legalisering van het homohuwelijk bij een raadgevende stemming per post.

Volgens het Australische Bureau voor de Statistiek nam bijna 80 procent van het electoraat (ruim 12,7 miljoen mensen) deel aan de niet-bindende peiling, meldt persbureau Reuters.

De uitslag van de historische stemming maakt de weg vrij voor de legalisering van het homohuwelijk in Australië. Premier Malcolm Turnbull heeft beloofd nog voor het einde van het jaar een wetsvoorstel in te dienen als de ‘ja’-zijde zou winnen.

„De Australische bevolking heeft ons opdracht gegeven om dit te doen”, zei Turnbull woensdag in de Australische hoofdstad Canberra. „Het is onze taak om dat dit jaar, voor Kerstmis rond te krijgen.” De wet die nu aangepast moet worden is uit 2004, toen toenmalig premier John Howard liet vastleggen dat een huwelijk een verbintenis is tussen een man en een vrouw. Howard wilde toen voorkomen dat homoseksuele paren kinderen konden adopteren.

Hoewel Turnbull zich persoonlijk heeft uitgesproken voor legalisering van het homohuwelijk, is er weerstand binnen zijn conservatieve coalitie. Conservatieve parlementsleden hebben gezegd tegen een wetsvoorstel te zullen stemmen, ongeacht de uitkomst van de raadgevende peiling.

De campagne, die half september van start ging, was opvallend hard. Tegenstanders van de legalisering verspreidden posters met de leus ‘Stop the Fags’, terwijl voorstanders in de grote steden voor een aanpassing van de wet demonstreerden.

Buurland Nieuw-Zeeland legaliseerde het homohuwelijk al in 2013.