Procedure van piloten easyJet om giftige lucht

Twee oud-piloten willen de luchtvaartindustrie aanpakken wegens giftige deeltjes in de cabinelucht. Vliegend personeel en mensen die vaak vliegen kunnen daar ziek van worden, betogen ze.

Een toestel van luchtvaartmaatschappij easyJet wordt van brandstof voorzien op de luchthaven Stansted in Londen in 2013.
Een toestel van luchtvaartmaatschappij easyJet wordt van brandstof voorzien op de luchthaven Stansted in Londen in 2013. Foto Simon Dawson / Bloomberg

Twee zieke oud-piloten van easyJet zijn in Frankrijk een juridische procedure begonnen tegen de luchtvaartindustrie. Ze willen dat het Franse Openbaar Ministerie (OM) een strafzaak opent tegen de industrie wegens grove nalatigheid. Luchtvaartmaatschappijen zoals easyJet zouden te weinig maatregelen nemen om te voorkomen dat giftige stofdeeltjes de cabinelucht binnenkomen. De deeltjes zouden mensen ziek kunnen maken (het zogeheten aerotoxisch syndroom).

Mocht het OM een strafzaak openen in Frankrijk, dan kan de zaak wereldwijde gevolgen hebben voor de luchtvaartmaatschappijen zoals KLM. Het Franse strafrecht maakt het mogelijk om tegen de hele luchtvaartindustrie te procederen, zo meldt het onderzoeksprogramma Zembla,dat woensdagavond over de kwestie bericht.

Maatregelen tegen uitstoot

De procedure is pikant omdat easyJet in september juist nog positief in het nieuws kwam. De luchtvaartmaatschappij maakte toen bekend filters in haar vliegtuigen te gaan installeren die de giftige deeltjes moeten tegenhouden. Daarmee was de luchtvaartmaatschappij de eerste ter wereld die maatregelen nam tegen de uitstoot van deeltjes.

Lees ook: EasyJet gaat giffilters installeren in vliegtuigen

Die deeltjes zijn afkomstig van verbrande motorolie waarvan restanten via de luchtverversing in de vliegtuigcabine terechtkomen. Er bestaan aanwijzingen dat deze deeltjes negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid van vliegend personeel en mogelijk ook mensen die vaak vliegen. Ze kunnen hoofdpijn, misselijkheid, slapeloosheid en zelfs ernstige motorische storingen veroorzaken. Het verband tussen de aanwezigheid van de deeltjes in de cabinelucht en de gezondheidsklachten is tot nu toe echter nooit aangetoond.

Luchtkwaliteit in cabines

De installatie van de nieuwe filters is echter niet bedoeld om het aerotoxisch syndroom tegen te gaan, zegt easyJet in de uitzending van Zembla. „We installeren de filters niet omdat we bezorgd zijn vanwege een lange termijn gezondheidsissue”, zegt Tim Stevenson, medisch adviseur van easyJet in Zembla. „We installeren ze in verband met de luchtkwaliteit in cabines in het algemeen.” Hij benadrukt dat de installatie van de filters geen erkenning vormt van het bestaan van het aerotoxisch syndroom.

Lees ook: Lucht in vliegtuigen soms giftig

Zembla zegt verder te beschikken over documenten waaruit zou blijken dat easyJet onderzoek naar de effecten van de giftige stoffen juist wil tegenhouden.