Kritiek OVV

Van Buma en de CDA-fractie mag Pieter Omtzigt aanblijven

Het CDA houdt vertrouwen in Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Na afloop van een fractieberaad dinsdagochtend zei partijleider Sybrand Buma dat Omtzigt „verder kan met zijn werk”. De fractie staat achter het besluit van Omtzigt om voorlopig niet meer op te treden als MH17-woordvoerder van de partij. Omtzigt raakte dit weekend in opspraak toen NRC onthulde dat hij een nepgetuige in een zaal met nabestaanden twijfel liet zaaien over de toedracht van de MH17-ramp. Volgens Buma had Omtzigt fouten gemaakt en „onzorgvuldig” gehandeld. De kwestie rond Omtzigt kan schadelijk zijn voor het verdere MH17-onderzoek, heeft Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dinsdag verklaard. „Het geeft ruimte voor andere theorieën over de toedracht van de ramp.” (NRC)