Italiaanse bondscoach Ventura ontslagen

Italië werd uitgeschakeld door Zweden en is voor het eerst in zestig jaar afwezig op het WK-voetbal.

Gian Piero Ventura als bondscoach van Italië tijdens de wedstrijd tegen Zweden.
Gian Piero Ventura als bondscoach van Italië tijdens de wedstrijd tegen Zweden. Foto Luca Bruno/ AP

Gian Piero Ventura is ontslagen als bondscoach van het Italiaanse voetbalelftal. Dat meldt de Italiaanse voetbalbond. Ventura wordt verantwoordelijk gehouden voor de pijnlijke uitschakeling door Zweden in de play-offs voor deelname aan het WK voetbal in Rusland.

Het is voor het eerst in zestig jaar dat Italië niet deelneemt aan een wereldkampioenschap voetbal. In 1958 was de viervoudig wereldkampioen voor het laatst afwezig op het hoogste podium voor nationale teams. Als mogelijke opvolger klinkt de naam van Carlo Ancelotti, die al vroeg in het seizoen de zak kreeg bij Bayern München.

Lees ook: Italië heeft meer dan één zondebok

Opvolger van Conte

Het lukte Italië afgelopen maandag niet om in eigen huis te winnen van Zweden. Ondanks vele kansen bleef het 0-0. De Scandinaviërs, die ook ervoor zorgden dat Nederland het WK misliep, wonnen de eerste wedstrijd met 1-0 van de Azzuri. Italiaanse kranten riepen ook op tot ontslag van Carlo Tavecchio, president van de Italiaanse voetbalbond. Daar is hij niet toe bereid, zo staat in het persbericht. Wel komt hij met een “aantal voorstellen” voor verbetering.

Ventura was de opvolger van Antiono Conte die op het EK in 2016 reikte tot de kwartfinale. Italië werd toen met penalty’s verslagen door Duitsland. Ventura was voor het Italiaanse publiek een redelijk onbekende coach. Hij won geen titels en werkte ook niet bij topclubs.

Wel stond Ventura erom bekend om veel prognose te boeken met kleine clubs en goed te kunnen werken met talentvolle spelers. Als trainer van Torino van 2011 tot 2016 zorgde hij ervoor dat de tweede club uit Turijn promoveerde naar de Serie A en uitgroeide tot een stabiele middenmotor.