Sinterklaas komt in Rotterdam, Zwarte Piet verdwijnt – bijna

Uiteindelijk blijft 10 procent van de Rotterdamse pieten zwart, is afgesproken. Ook mogen ze zich niet dom voordoen.

Een bus met tegenstanders van Zwarte Piet komt na de demonstratie onder politiebegeleiding aan bij het politiebureau in Maassluis.
Een bus met tegenstanders van Zwarte Piet komt na de demonstratie onder politiebegeleiding aan bij het politiebureau in Maassluis. Remko de Waal / ANP

Zwarte Piet verdwijnt niet helemaal uit het Rotterdamse straatbeeld tijdens de intocht van Sinterklaas. „Tien procent blijft zwart”, zegt Quinten Muller, lid van het organiserende Rotterdams Studenten Corps.

Het intochtcomité voerde op verzoek van burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) vijf gesprekken met een organisatie voor Rotterdammers met wortels in Afrika, Platform Rutu.Het eerste vond plaats op de kamer van Aboutaleb in het stadhuis. „Hij zei: ik wil dat jullie de dialoog over Zwarte Piet aangaan. Elke uitkomst die jullie presenteren, zal ik accepteren.”

Aanleiding was de demonstratie van anti-Zwarte Piet-activisten, bij de intocht vorig jaar, die Aboutaleb verbood uit angst voor rellen. Hij beloofde daarna de dialoog tussen voor- en tegenstanders te zoeken.

Rutu wilde Zwarte Piet in één keer afschaffen, zegt Muller. „Maar dat zagen wij niet zitten. Dat is te snel. We bouwen het langzaam af.” De afgevaardigde van Rutu zelf, Cédric Krolis, wil niet reageren.

Gewoon ‘Piet’

Afgesproken is dat bij de intocht de helft van de pieten een roetveeg op het gezicht heeft. De rest is egaal zwart geschminkt. Volgend jaar moet dat 75 procent zijn, daarna 90 procent.

Rutu en het intochtcomité zijn overeengekomen dat roetveegpieten geen afro-pruiken dragen en geen ‘Zwarte Piet’ genoemd worden. Ze heten voortaan gewoon ‘Piet’. Ook mogen ze zich niet dom voordoen. Dat zou discriminerend overkomen.

En waarom blijft 10 procent van de pieten toch pikzwart? „Sommige mensen willen tijdens Sinterklaas per se door het leven als Zwarte Piet”, zegt Muller. „Die foutmarge moet je accepteren.”