Yannick Hiwat

Interview

‘Ik ben het gelukkigst als ik zelf muziek mag creëren’

Violist Yannick Hiwat (29) is klassiek opgeleid, maar switchte naar jazz en impro. Met zijn 7-snarige viool is hij dit weekend het middelpunt van een eigen festival in De Doelen.

Op de site van concertcentrum De Doelen staat het Yannick Hiwat Festival aangekondigd als ‘klassiek’ evenement. „O!”, reageert hij lachend. „Maar dat is het echt niet. Het meest klassiek is een concert met mijn trio Stendhal Syndrome, dat met de bezetting van toetsen, viool en bas een soort jazzy verlengstuk is van het klassieke pianotrio. En heel spectaculair wordt denk ik het concert van The Soulful Congregation. Maar dat is een band die heel soulful en funky is, met referenties aan de oude gospel-feel en vibe.”

U bent wel opgeleid als klassiek violist, toch?

,,Ja, het was mijn jeugddroom orkestviolist te worden. Maar op de ‘HAVO voor muziek en dans’ in Rotterdam, die gekoppeld is aan het conservatorium dat ik daarna bezocht, zaten we met iedereen door elkaar: van funkdrummers en popzangers tot mijzelf. Het was zoals de tv-serie Fame , maar dan echt; van ’s ochtends tot ’s avonds samen muziek maken, elkaar dingen laten horen…. De gewone vakken hingen er een beetje bij. Dat je ook samen muziek kunt maken zonder bladmuziek, was een enorme ontdekking voor me.”

Exit orkestdroom.

„Niet meteen! Na een tip van dirigent Arjan Tien heb ik op mijn 19de auditie gedaan in het KwaZulu-Natal Philharmonic Orchestra in Durban, en werd ook nog aangenomen. Dat was fantastisch. Maar ik was nog erg jong, en na een jaar besloot ik toch terug te komen om me verder te ontwikkelen. Doordat mijn geliefde viooldocent Thijs Kramer, een soort tweede vaderfiguur, ziek werd, moest ik op zoek naar een nieuwe leraar. Dat werd een breekpunt. Want ik realiseerde me dat ik de helft van mijn tijd bezig was in de lichte muziek, en dat ik eigenlijk ook het gelukkigst ben als ik zelf muziek mag creëren.”

Heeft u klassieke muziek helemaal losgelaten?

„Nee, thuis studeer ik nog dagelijks klassieke stukken, omdat de viool eist dat je je techniek bijhoudt. En ik speel in het Chineke! Orchestra. Maar mijn artistieke focus ligt op het vinden van mijn eigen geluid in jazz en impro.”

Het Chineke! Orchestra is het eerste Europese symfonieorkest voor etnische minderheden. Is dat niet ongemakkelijk? Je zou wensen dat reguliere orkesten gewoon minder wit zouden zijn.

„Natuurlijk, niemand heeft een orkest met alleen maar donkere mensen als ideaal: het gaat om inclusiviteit, niet om exclusiviteit. Maar we denken wel dat het belangrijk is op deze manier een gesprek over diversiteit op gang te brengen, om rolmodellen te zijn.”

Hoe verklaart u zelf dat 90% van de orkesten compleet wit is?

„Hmm, dat blijft giswerk. Ik zeg alleen: niet-blanke klassieke musici zíjn er wel. De Chineke! Foundation kan er drie complete orkesten mee vullen.”

Hoe ervoer u het te functioneren in een zo witte subcultuur?

„Het is heus wel eens voorgekomen dat mensen op ongepaste wijze benadrukten dat ik de uitzondering was, maar dat was niet mijn motief om met klassiek te stoppen. Wat ik wil is mooie muziek spelen voor mensen die dat graag willen horen – en dat is universeel. Maar ik heb achteraf wel beseft hoeveel prettiger ik het vind met een divers gezelschap op het podium te staan, en de diversiteit van een stad als Rotterdam ook in de zaal weerspiegeld te zien. ”

U speelt op gekke violen. Vijf, zes, zeven snaren in plaats van vier.

„Hoezo gek? In de barok lieten violisten ook heel exotische, eigen instrumenten bouwen. Maar genieën als Amati of Stradivarius bouwden vervolgens zulke geweldige violen, dat hun model de norm werd. De huidige viool is daardoor al vier eeuwen niet doorontwikkeld - dat is eigenlijk veel gekker. Mij interesseert het te zien wat er kan met een strijkinstrument als je de oude modellen wél loslaat.”

„En mijn bouwer, Eric Aceto, verricht wat dat betreft echt wonderwerk. Zijn instrumenten gaven mij de stem die ik zocht.”

Yannick Hiwat Festival, 18/11 De Doelen, Rotterdam. Info: dedoelen.nl en yannickhiwat.com