Door kunst kon deze veteraan herstellen van zijn trauma’s

Na zijn tijd in Irak komt veteraan Richard Casper getraumatiseerd terug. Door te schilderen herstelt hij langzaam. Nu helpt hij ook andere veteranen.

Richard Casper achter een ezel tijdens de documentaire
Richard Casper achter een ezel tijdens de documentaire Printscreen Time/YouTube

Na zijn uitzending in Irak kwam de Amerikaanse veteraan Richard Casper getraumatiseerd terug. Therapie wilde niet helpen en hij werd depressief. Maar toen hij lessen aan een kunstacademie ging volgen, hervond hij zichzelf. In een documentaire van Time Magazine zien we hoe hij met zijn organisatie CreatiVets nu ook andere veteranen helpt herstellen van hun trauma’s.

Casper (32) was vijftien jaar oud toen de aanslag op het World Trade Center in New York plaatsvond. Toen hij die dag thuiskwam vertelde hij zijn moeder dat hij zich aan wilde sluiten bij de elite-eenheid van het Amerikaanse leger. Nadat hij zijn middelbare schooldiploma haalde, meldde hij zich aan bij het leger.

In 2006 diende Casper in Irak. In de documentaire zien we onder meer door hem gemaakte filmpjes terwijl hij met anderen rondrijdt in een pantservoertuig. Kort nadat een van de filmpjes is gemaakt, wordt zijn beste vriend neergeschoten. Zelf raakt Casper gewond bij een bomaanslag waardoor hij in het voorjaar van 2007 naar huis mag.

Kunst als therapie

Als hij terugkomt, blijkt hij een posttraumatische stressstoornis te hebben opgelopen en hersenletsel door hoge stress. Casper kan niet praten over wat er gebeurt is en raakt depressief. Therapie helpt niet en hij krijgt suïcidale gedachten.

Wanneer een poging om economie te studeren niet slaagt, besluit hij lessen te gaan volgen aan de School of the Art Institute in Chicago. Door schilderen en beeldhouwen kan hij zijn trauma’s wel verwerken, zonder erover te praten, zoals hij zelf zegt. Hij haalt zijn diploma en richt de organisatie CreatiVets op. Een organisatie die veteranen helpt te herstellen van hun trauma’s, opgelopen in oorlogsgebieden, door middel van kunst en muziek.

Casper heeft inmiddels al tachtig veteranen geholpen herstellen van hun trauma’s.

Bekijk hier de documentaire ‘Evidence of Things Unseen’