Documentairemaker BBC vermist in Papoea Nieuw Guinea

Benedict Allen had zich maandag moeten melden na een maand in de jungle, maar kwam niet opdagen voor zijn vlucht.

Benedict Allen tijdens een van zijn expedities op zoek naar medicijnmannen, in het jaar 2000.
Benedict Allen tijdens een van zijn expedities op zoek naar medicijnmannen, in het jaar 2000. Foto Amam Dirikogo / Kippa

“Kom me niet zoeken alsjeblieft - waar ik in Papoea Nieuw Guinea heenga zul je me nooit vinden”, was de boodschap die Benedict Allen tweette bij de laatste selfie die hij op 11 oktober op Twitter plaatste. De Britse BBC-documentairemaker wordt nu daadwerkelijk vermist, nadat hij zich maandag niet meldde na een zoektocht naar een stam diep in de jungle. Dat meldt de BBC woensdag.

Allen was zonder GPS-apparatuur en mobiele telefoon op expeditie gegaan naar de Yaifo-stam, die in de jungle van Papoea Nieuw Guinea woont. De 57-jarige Brit zou zich maandag weer melden, toen dat niet gebeurde sloeg zijn familie alarm. Volgens de BBC is de helikopterpiloot die hem een paar weken geleden afzette, teruggekeerd om Allen te zoeken.

Benedict Allen maakte zes series voor de BBC en schreef diverse boeken over zijn reizen. Hij staat bekend als avonturier en survival-specialist, die met lokale wijsheden zichzelf in de wildernis in leven weet te houden. Allen staat erom bekend vaker langer reizen te maken en zich niet altijd aan een strikt schema te houden. Toch is het volgens zijn zus niets voor hem om de geplande vlucht naar Hong Kong te missen.

“Voor de meesten is het heel spannends - alle expedities en de dingen die hij onderneemt. Maar voor zijn zus en zijn vrouw is het een bron van zorgen.”