De ‘kaasprikker’ kan uit voor Omtzigt

De Haagse Stemming Vandaag is dag 21 van kabinet-Rutte III. Schrijf je in om deze als nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Omtzigt kon het na de genade van Buma c.s. niet laten toch over MH17 te praten. Rutte en zijn medeonderhandelaars verdedigen het einde van de dividendbelasting. En Kamerleden zetten elkaar en hun nieuwe vlag te kakken.

VEZELS: Mark Rutte lijkt de enige in de coalitie die tot in zijn “diepste vezels” gelooft dat het afschaffen van de dividendbelasting een goed idee is. Dus de premier mag dat vandaag zelf aan de Kamer uitleggen. Wat is die belasting, waar veel mensen tot een paar weken geleden waarschijnlijk nooit van gehoord hadden? Wie lobbyden/chanteerden succesvol voor het schrappen ervan, dat 1,4 miljard euro kost? En wat is de geschiedenis van informateur Zalm met deze taks? (De werkgeverslobby is ondertussen trouwens gedraaid op een ander plan waar ze voor heeft gepleit: gehandicapten voor hun werk minder betalen dan minimumloon.)

Meloenen: Opvallende afwezige in het debat vanmiddag lijkt Pieter Omtzigt, weliswaar geen CDA-woordvoerder MH17 meer, maar hij doet nog wel fiscale zaken. Omtzigt wilde de maatregel eerder niet verdedigen. Toch komt zijn absentie niet daardoor, noch door de recente influisterrel. Rutte is beloofd dat de vier fractievoorzitters van de coalitiepartijen de maatregel dit keer wel helpen verdedigen. Zij zullen dan ook een andere toon moeten aanslaan dan voorheen. Klaas Dijkhoff (VVD) noemde het cadeautje aan buitenlandse investeerders eerder “een gok” en Eppo Bruins (ChristenUnie) een door te slikken “meloen”*.

OMTZIGTGATE: Het CDA was er dinsdag in de fractievergadering snel uit: Pieter mag blijven. Met zijn spijtbetuiging is de kous voor de partij af. Omtzigt ontkent niet wat NRC zaterdag onthulde, maar zegt de nepgetuige niet met opzet geholpen te hebben. Een uitleg die Pieter ‘wantrouwen’ Omtzigt wellicht niet geaccepteerd had van een ander. Zelden, misschien wel nooit, kreeg een Nederlandse politicus die zo aantoonbaar iets stoms had gedaan op zo’n gevoelig dossier als MH17 zo veel steunbetuigingen, en niet alleen online. Al is de OVV wel kritisch. Dat Omtzigt het dossier moeilijk kan loslaten, bleek gisteren al toen hij bij de zogeheten patatbalie in de Tweede Kamer journalisten te woord stond. Hij wilde zijn fout nog wel even toelichten, maar vooral vertellen dat het een schande is dat Rusland geen deugdelijke radarbeelden van het gebied verstrekt. Veel succes aan zijn vervanger, Chris van Dam.

VLAG: 100 euro exclusief btw zou die gekost hebben, de nieuwe driekleur in de Tweede Kamer. Op initiatief van Kees van der Staaij staat de Nederlandse vlag sinds gisteren achter Kamervoorzitter Khadija Arib. Maar in plaats van er met de hand op het hart naar te staren, deden Kamerleden er ontevreden over. Volgens Thierry Baudet (FvD) is het “madurodam-gedoe”, D66’er Tjeerd de Groot zag er een “kaasprikker” in. Daarvan kregen journalisten weer zin in bitterballen.

Naming & shaming: Het is een trucje dat Denk al langer toepast. Een hoofdelijke stemming aanvragen en dan alle allochtone Kamerleden die tegen hun voorstellen stemmen, bijvoorbeeld over extra bescherming van moskeeën, op internet te kakken zetten. Baudet deed dat gisteren met de 109 Kamerleden die het niet met hem eens zijn dat de Wet Hillen moet blijven bestaan. (Qua montage kan FvD nog van Denk leren.) Die streek kreeg hij terug door zelf te worden ge-out als spijbelaar. Baudet verzuimde eerder al bij debatten over MH17 en defensiematerieel, en gisteren vond hij het niet nodig op te komen dagen voor de begroting Buitenlandse Zaken, klikte VVD’er Han ten Broeke.

WAT WIJ VOLGEN: Naast het debat over de dividendbelasting en het debuut van Halbe Zijlstra als minister van Buitenlandse Zaken, is vandaag ook de begroting Binnenlandse Zaken. Over de - niet gespecificeerde - verspreiding van nepnieuws door Russen en het afschaffen van het referendum.

QUOTE VAN DE DAG:

“Ik kan van elke euro investering in het onderwijs evenmin zeggen: dat is over veertig jaar een Nobelprijs.”

NRC-columnist Menno Tamminga helpt Mark Rutte met zijn verdediging van het afschaffen van de dividendbelasting.

* Correctie (16 november 2017): In de eerdere versie van deze nieuwsbrief was het citaat van Eppo Bruin per ongeluk toegeschreven aan Gert-Jan Segers.