Profiel

De fatale vrouw met een splijtende ambitie

Grace Mugabe Van secretaresse tot maîtresse en echtgenote, moest en zou ze Mugabe opvolgen. Maar ze is voor de ‘veteranen’ onacceptabel.

Grace Mugabe (52) heeft haar splijtende ambitie de afgelopen jaren steeds openlijker naar voren gebracht: zij, en niemand anders, volgt haar echtgenoot op. Ze begon als secretaresse in het kantoor van de president en nu staat ze bekend als de fatale vrouw die Zimbabwe in een diepe crisis heeft gestort. Geen denken aan dat de oude ‘veteranen’ van de onafhankelijkheidsstrijd haar zullen accepteren als troonopvolger in een Mugabe-dynastie. En een andere politieke basis dan haar ruim veertig jaar oudere man lijkt Grace niet te hebben.

Grace is de tweede vrouw van Mugabe. Mugabe was sinds 1961 getrouwd met Sally, de vrouw van zijn leven die een zoon van hem baarde. Maar die zoon zag Mugabe nooit, hij overleed in 1966 toen zijn vader gevangen zat. Sally overleed in 1992.

Maar toen deelden Mugabe en Grace, die ook al getrouwd was, al tien jaar lang het bed. Ze schonk hem een dochter en een zoon, en na hun sprookjesbruiloft in een katholieke kerk, nog een zoon.

Haar bijnamen zijn niet erg vleiend: ‘DisGrace’, ‘Gucci Grace’ of ‘The Country’s First Shopper’ – met haar voorkeur voor dure winkels in Londen (waar ze niet meer mag komen), Johannesburg, Singapore en andere steden. En ze haalt regelmatig de kranten met haar woede-aanvallen. Afgelopen zomer moesten zij en haar echtgenoot als dieven in de nacht Zuid-Afrika verlaten, nadat bekend was geworden dat ze een 20-jarig fotomodel met een snoer had toegetakeld. Ze trof haar aan in dezelfde hotelkamer waar haar twee zoons verbleven.

Drie jaar geleden werd Grace Mugabe benoemd tot voorzitter van de Vrouwenliga van ZANU-PF. Daarmee werden haar presidentiële ambities in feite op de rails gezet. Als eerste voerde ze de druk op haar man op om haar rivale, vicepresident Joice Mujuru te ontslaan. Dat lukte uiteindelijk in 2014. Maar door frontaal de aanval te zoeken op de andere vicepresident, Emmerson Mnangagwa, lijkt ze nu te ver zijn gegaan.