In beeld

Dick Advocaat als bondscoach, van assistent tot recordwinnaar

Dick Advocaat zwaaide dinsdagavond af als bondscoach van Oranje met een 37ste overwinning. Daarmee is de Hagenaar de succesvolste bondscoach van het Nederlands elftal aller tijden. Advocaats carrière als bondscoach in foto's.
Dick Advocaat begint in 1984 als assistent van toenmalig bondscoach Rinus Michels. Hij blijft drie jaar in die functie en komt zo ook van 1990 tot 1992 onder Leo Beenhakker te werken die het van de zieke Michels overnam. Hier zit het duo - Advocaat helemaal rechts en links naast hem Michels - op de bank in Ajax stadion De Meer waar Oranje in 1986 een oefenwedstrijd tegen de Amsterdamse club speelde.
Foto ANP
In 1992 wordt Advocaat voor het eerst bondscoach van het Nederlands elftal. Hij neemt de taak van Rinus Michels over na het EK in Zweden (Oranje kwam tot de halve finale). Hier dolt Advocaat op een training in Instanbul met Ronald Koeman, toen speler van FC Barcelona.
Foto Paul Freeker/ANP
In 1994 gaat Oranje onder leiding van Advocaat naar het WK in de Verenigde Staten, zonder Ruud Gullit. Hij kon zich niet vinden in de speelstijl van de bondscoach. 'Pure zelfmoord' noemde Gullit het om met drie verdedigers te spelen. Vlak voor de laatste oefenwedstrijd wordt in een persconferentie bekend gemaakt dat Gullit uit het team stapt. Oranje wordt in de kwartfinale van dat WK uitgeschakeld door Brazilië, die het toernooi zou winnen.
Foto CorMulder/ANP
In 2002 begint Advocaat voor de tweede keer als bondscoach bij Nederland. Dat blijft hij tot na het EK in Portugal van 2004. In de groepsfase van dat EK maakt de bondscoach een keuze die in het collectief geheugen zit: de wissel van Arjen Robben. Nederland staat voor tegen Tsjechië, Paul Bosvelt komt erin voor Robben waarna Nederland verliest. In een persconferentie geeft Advocaat uitleg over zijn beslissing.
Foto Marcel Antonisse/ANP
Ondanks de nederlaag in de groepsfase tegen Tsjechië gaat Nederland door in het EK van 2004. In het Jose de Alvalade stadion in Lissabon maakt Advocaat zich druk, naast hem Willem van Hanegem. Oranje verliest in de halve finale met 2-1 van gastland Portugal.
Foto Ed Oudenaarden/ANP
In 2016 sluit Advocaat opnieuw aan bij het Nederlands elftal, ditmaal als assistent van Danny Blind. Hier staat het duo samen op het veld tijdens een trainingskamp in Portugal. Advocaat is na drie maanden alweer weg bij Oranje. Hij wordt voor één seizoen hoofdtrainer van het Turkse Fenerbahçe.
Foto Remko de Waal/ANP
Na zijn seizoen bij Fenerbahçe begint Advocaat in mei 2017 voor de derde keer als bondscoach van Oranje. Hij start met een duel voor WK-kwalificatie tegen Luxemburg.
Foto Joep Leenen/ANP
Dick Advocaat juicht in de Rotterdamse Kuip als Nederland scoort tegen Luxemburg. Zijn eerste wedstrijd van zijn derde termijn als bondscoach wordt gewonnen met 5-0.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Het beslissende duel van Nederland tegen Zweden in oktober dit jaar. In de Johan Cruijff Arena moet Oranje met zeven doelpunten verschil winnen om zich voor het WK in Rusland te plaatsen. Oranje wint met 2-0 en gaat definitief niet naar Rusland. Na afloop maakt Arjen Robben bekend te stoppen als international.
Foto Henk Jan Dijks/ANP
Advocaat na afloop van de wedstrijd tegen Zweden. Oranje won weliswaar met 2-0, het was niet genoeg om zich te plaatsen voor het WK.
Foto Koen van Weel/ANP
Advocaat na zijn laatste interland afgelopen dinsdagavond. Na afloop van de wedstrijd bevestigde de bondscoach wat voor velen al duidelijk was geworden: hij stopt bij het Nederlands elftal. Wellicht gaat hij alsnog naar het WK in Rusland als bondscoach van een ander land, zei hij na de wedstrijd.
Foto ANP Pro Shots