31 arrestaties bij onrust centrum Brussel

Politieagenten werden bekogeld toen zij een bekende Instagrammer aanspraken, die een grote menigte op de been had gebracht op het Muntplein.

Agenten van de oproerpolitie arresteren relschoppers bij het Muntplein in Brussel.
Agenten van de oproerpolitie arresteren relschoppers bij het Muntplein in Brussel. Foto Laurie Dieffembacq / Reuters

In het centrum van de Belgische hoofdstad Brussel was het woensdag opnieuw onrustig. In de omgeving van het Muntplein vernielde een groep relschoppers auto’s en winkelpanden. De politie pakte zeker 31 relschoppers op, zo meldt burgemeester Philippe Close aan de Vlaamse omroep VRT.

De Franse rapper en social media-fenomeen Vargasss had woensdag zijn volgers via Snapchat opgeroepen om samen te komen op het plein. De menigte die zich daarvoor had verzameld, kwam in opstand toen de politie de artiest aansprak. Agenten werden bekogeld, waarna ze zich terugtrokken en de groep het plein overnam. Daar beschadigden de relschoppers onder meer de Nederlandstalige bibliotheek Muntpunt en werden auto’s vernield. Vargasss werd ook opgepakt bij de bijeenkomst.

Twitter avatar PhilippeClose Philippe Close Niet-toegelaten bijeenkomst in het centrum van Brussel. Ik heb meteen de politie opgeroepen tot het uiteendrijven v… https://t.co/bHD4TqJh4i

De oproerpolitie dreef de menigte uiteindelijk uiteen. Inmiddels is het weer rustig in de Brusselse binnenstad, de politie spreekt van een “gespannen sfeer”. Volgens de VRT is het niet voor het eerst dat de komst van Vargasss voor problemen zorgt met de politie. In verschillende Franse steden raakten zijn fans slaags met agenten die hen uiteen probeerden te krijgen.

Rellen na behalen WK-ticket Marokko

Ook afgelopen zaterdag braken in het centrum van Brussel rellen uit nadat Marokko het WK voetbal had gehaald. Bij de feestvreugde van Belgisch-Marokkaanse voetbalsupporters ontstonden rellen, waardoor 22 agenten gewond raakten. Er lijkt geen sprake van een verband tussen de incidenten.