Wijnresten in 8.000 jaar oud vat wijzen op oorsprong van wijn in de Kaukasus

Het gaat niet om de oudste alcoholische drank ooit gemaakt met druiven, wel om de eerste 'zuivere' wijn.

In 8.000 jaar oude potscherven uit Georgië zijn de oudst bekende resten van wijn gevonden. Het gaat om resten van vaten die tot zo’n 300 liter kunnen bevatten, waarin met chemisch onderzoek een hoog gehalte van het typerende wijnsteenzuur (tartaric acid) is aangetoond. In de omringende grond zijn ook veel pollen van druiven gevonden, zo schrijft een groot team van onderzoekers deze week in de Proceedings of the National Academy of Sciences

Het gaat hier niet om de oudste alcoholische drank ooit gemaakt met druiven, want eerder werden in Zuid-China 9.000 jaar oude chemische resten van ‘wijn’ gevonden waarbij druiven waren gecombineerd met meidoornvruchten, rijstbier en honingmede. In Georgië is ‘zuivere’ wijn gevonden.

Lees ook de wijnrubriek van Harold Hamersma: Over de tong.

Dat ergens in het gebied bij de Zwarte of Kaspische zee de oudste wijn zou worden gevonden, komt niet onverwacht. Nog altijd komen in dit gebied de meeste lokale druivenvarianten voor (grote genetische variatie is een aanwijzing voor een herkomstgebied). En er is zelfs een taalkundige theorie dat het woord voor wijn in alle Midden-Oosten-talen teruggaat op het woord ‘wei-no’ uit het Proto-Indo-Europees dat precies in dit gebied zou zijn ontstaan.

In een eerdere versie stond foutief dat de oude vaten uit Georgië zo’n 90 liter konden bevatten. Dat is verbeterd in 300 liter.