Longreads

‘We kunnen niet wachten tot de paus doodgaat’

Paus Franciscus is een voorvechter van verandering, maar zijn tegenstanders zijn bang dat daardoor het geloof overbodig wordt.

Paus Franciscus vlak na zijn aantreden in 2013
Paus Franciscus vlak na zijn aantreden in 2013 Foto Ciro Fusco/EPA

Hij wast de voeten van islamitische vluchtelingen, spreekt zich uit tegen het mondiale kapitalisme en zei over homo’s: wie ben ik hen te veroordelen? Buiten de Katholieke Kerk is paus Franciscus geliefd vanwege zijn progressieve standpunten, maar binnen de kerk stuiten zijn standpunten op verzet bij de conservatieve gelovigen. Reden voor zijn tegenstanders om paus Franciscus te beschuldigen van ketterij, een doodvonnis binnen de Katholieke Kerk.

The Guardian schrijft in de longread The War against Pope Francisus over de strijd tegen paus Franciscus binnen de Katholieke Kerk. Volgens de conservatieve gelovigen leidt de progressieve koers van de paus tot een versplintering binnen de kerk. Want als deze paus gelijk heeft, hadden al zijn voorgangers het dan bij het verkeerd eind en welke functie heeft het katholieke geloof dan nog?

Bij zijn aantreden in 2013 werd verwacht dat Paus Franciscus tegenstanders zou krijgen, maar niemand had kunnen voorzien dat hij zoveel vijanden zou maken. Zijn standpunten over homo’s, anticonceptie en scheidingen spreken de leer van de kerk tegen.

Liever kwijt dan rijk

De strijd tussen de stromingen - tussen de conservatieve gelovigen die vinden dat de kerk een agenda voor de wereld moet bepalen en de progressieve gelovigen die liever zien dat de buitenwereld de agenda van de kerk bepaalt - woedt al sinds de jaren zestig binnen de kerk. De nieuwe gedachten kwamen toen van buitenaf, maar nu de progressieve ideeën van binnenuit komen zijn de conservatieven de paus liever kwijt dan rijk.

“We kunnen niet wachten tot hij doodgaat”, zegt een anonieme vooraanstaande priester uit Engeland in het artikel. “Hoe we hier onderling over praten, zou niet in de krant mogen komen. Wanneer twee priesters erover praten, hebben ze het over hoe verschrikkelijk de paus is. Dat hij op Caligula (een autocratische Romeinse keizer die zijn bevoegdheden misbruikte) lijkt: als hij een paard had, zou hij hem tot kardinaal benoemen.”

Bovendien betekent de volhardendheid van de paus niet dat de katholieke kerk daadwerkelijk progressiever wordt, schrijft The Guardian. Hoe harder hij tegen de katholieke leer ingaat, hoe makkelijker het wordt voor zijn opvolger om na zijn dood een conservatieve koers te varen.

Lees het verhaal The war against Pope Francis van The Guardian. 5500 woorden, leestijd 22 minuten