‘Mitch Henriquez overleden door acute stress’

Twee agenten verdacht van mishandeling, met de dood van Henriquez tot gevolg. Volg de zitting hier.

Archiefbeeld uit 2015. Bij het politiebureau aan de Heemstraat in de Haagse Schilderswijk protesteren ongeveer vijfhonderd demonstranten tegen het politiegeweld die gebruikt is bij de aanhouding van Mitch Henriquez.
Archiefbeeld uit 2015. Bij het politiebureau aan de Heemstraat in de Haagse Schilderswijk protesteren ongeveer vijfhonderd demonstranten tegen het politiegeweld die gebruikt is bij de aanhouding van Mitch Henriquez. Foto ANP

Halverwege de tweede zittingsdag lijkt het erop dat agenten die Mitch Henriquez aanhielden geen doodslag zal worden verweten, hooguit zware mishandeling met de dood tot gevolg. De zaak begon maandag met de vraag: wat is er precies gebeurd tijdens de noodlottige arrestatie van de 42-jarige Arubaan op 28 juni 2015 in het Haagse Zuiderpark? Vanachter een scherm en met stemvervorming zeiden de twee agenten, DH01 en DH02, dat ze naar hun idee geen buitensporig geweld hadden gebruikt.

De rechtbank heeft vandaag drie deskundigen naar de zitting geroepen om te verklaren over de doodsoorzaak van Henriquez. Ze lijken daarover eensgezinder dan voorafgaand was verwacht. Het overlijden van de 42-jarige Arubaan, zeggen zij, is niet veroorzaakt door verstikking vanwege een nekklem, maar vanwege een ‘acuut stresssyndroom’.

Zo’n syndroom komt volgens hen vaker voor bij opgewonden arrestanten. Meerdere factoren spelen dan een rol bij het overlijden, waaronder hyperactiviteit, gevoed door de schermutselingen en opwinding door alcohol. Hierdoor kan volgens de deskundigen onder meer het adrenalineniveau stijgen tot een giftig niveau waardoor hartritmestoornissen kunnen ontstaan – en uiteindelijk een stilstand, zoals ook optrad bij Henriquez.

Hartritmestoornis

Volgens één van de deskundigen kan ook verstikking door een nekklem niet worden uitgesloten als belangrijkste factor voor het overlijden, de andere deskundigen noemen dat onwaarschijnlijk. Daarvoor, zeggen zij, heeft de verstikking die Henriquez heeft ervaren, niet lang genoeg geduurd. Al achten ze het niet uitgesloten dat het samendrukken van de halsvaten door de nekklem mogelijk één van de factoren is geweest die heeft bijgedragen aan de hartritmestoornis.

De strafzaak tegen de twee agenten vindt plaats in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Voor de rechtszaak is in totaal tien dagen uitgetrokken. NRC-verslaggever Freek Schravesande is ter plekke:

Eerder op de dag toonde de rechtbank betere, verscherpte beelden van de aanhouding van Mitch Henriquez, ingebracht door de advocaten van de nabestaanden. Daarop was te zien dat agent DH01 wel degelijk een nekklem leek toe te passen. Gisteren zei DH01 daarover nog dat hij een nekklem wel wílde toepassen, maar dat het niet lukte omdat Henriquez zich daarvoor te hevig verzette. Advocaat Richard Korver zal namens de nabestaanden de deskundigen deze scherpere beelden – die ze nog niet hebben gezien - ook nog willen voorleggen. Hij acht de kans niet uitgesloten dat deze beelden hun beoordeling van de doodsoorzaak nog zal beïnvloeden.

Dagenlange rellen Schilderswijk

Los van de strafzaak maakte de Haagse politie eind vorig jaar bekend disciplinaire maatregelen te nemen tegen vier van de vijf politieagenten die bij de arrestatie betrokken waren. Volgens een intern onderzoek was de arrestatie terecht maar de uitvoering ongecoördineerd.

Vijf agenten betrokken bij de fatale arrestatie zouden niet worden ontslagen, beloofde oud-korpschef Bouman.

Henriquez werd op zijn neus geslagen, in een nekklem genomen, er werd pepperspray in zijn ogen gespoten en ingewreven en hij liep een gebroken strottenhoofd op. Daarna werd hij, buiten bewustzijn, met een politiebusje naar het bureau gereden, in plaats van in een ambulance naar het ziekenhuis. Zijn dood leidde tot dagenlange rellen in de Haagse Schilderswijk. Honderden mensen werden opgepakt.