Topman KPMG weg na twee jaar wegens ‘onvoldoende draagvlak’

Accountants

De bestuursvoorzitter van accountantskantoor KPMG, Albert Röell, stapt per 1 december op. Dat liet het bedrijf maandag in een verklaring weten. Volgens Röell verliep „de onderlinge samenwerking niet optimaal”. Röell leidde het bedrijf sinds september 2015.

In de verklaring schrijft KPMG dat Röell de beslissing heeft genomen „in goed overleg met de raad van commissarissen en de raad van bestuur”. Zijn taken worden tijdelijk overgenomen door Rob Fijneman, lid van de raad van bestuur, tot er een opvolger is gevonden. Röell blijft als adviseur tot 1 november 2018 verbonden aan KPMG.

Bernard Wientjes, voorzitter van de raad van commissarissen van KPMG, reageerde maandagavond tijdens een persmoment kort op het nieuws. Volgens Wientjes was er „in de persoonlijke sfeer onvoldoende draagvlak” voor Röell binnen de raad van bestuur. Röell zou zelf het initiatief hebben genomen om op te stappen.

Wientjes deelde daarnaast mee dat de volgende bestuursvoorzitter net als Röell afkomstig zal zijn van buiten KPMG. Röell is bankier en was bestuursvoorzitter van Kas Bank voor zijn overstap naar KPMG in 2015.

Volgens Wientjes wordt het „verandertraject” dat KPMG de afgelopen jaren heeft ingeslagen wel doorgezet. KPMG kwam de afgelopen jaren verschillende keren in opspraak. In juli moest het vanwege belastingfraude voor 8 miljoen euro schikken met justitie. Ook kreeg het recordboete van toezichthouder AFM wegens slechte interne kwaliteitsbeheersing.