Spoedoverleg

Minister eist maatregelen door landbouwsector tegen mestfraude

De landbouwsector moet uiterlijk half december met een plan van aanpak komen om de mestfraude tegen te gaan. Dit heeft minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) maandagavond gezegd tijdens een spoedoverleg met vertegenwoordigers uit deze bedrijfstak. Zij waren op het ministerie ontboden na publicaties in NRC dit weekeinde over de omvang van de fraude. Na afloop van het overleg zei Schouten dat de sector zijn zelfreinigend vermogen moet tonen. Zij had het over „een cultuur die moet worden doorbroken”. De minister wilde nog niet zeggen wat zij gaat doen als de landbouwsector in gebreke blijft. Een van de mogelijkheden is dat er strengere straffen komen op overtredingen. Schouten zei dat ze in elk geval contact zal opnemen met haar collega van Justitie om dit te bespreken. (NRC)

    • Mark Kranenburg