Referendum ‘sleepwet’ tijdens gemeenteraadsverkiezingen

De Referendumcommissie heeft ook de vraagstelling op het stembiljet bekendgemaakt.

De website van het raadgevend referendum over de zogenoemde sleepwet.
De website van het raadgevend referendum over de zogenoemde sleepwet. Foto Evert Elzinga/ANP

Het referendum over de zogenoemde ‘sleepwet’ vindt plaats op 21 maart 2018, dezelfde dag als de gemeenteraadsverkiezingen. De Referendumcommissie maakte dat besluit dinsdagmiddag bekend.

Eerder deze maand besloot de Kiesraad al dat een referendum over de aftapwet definitief doorgaat, nadat meer dan 417.000 mensen een petitie ondertekenden. Volgens de Referendumcommissie is het de bedoeling dat een referendum, als dat mogelijk is, wordt gehouden met een dag waarop reguliere verkiezingen plaatsvinden. De gemeenteraadsverkiezingen zijn daartoe de eerste mogelijkheid.

De ‘sleepwet’ heet voluit de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en geeft die diensten (de AIVD en de MIVD) meer bevoegdheden. Zo mogen de geheime diensten op grote schaal informatie en gegevens aftappen uit communicatieverkeer.

Lees ook: Acht vragen over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Raadgevende functie

Behalve de datum bepaalt de Referendumcommissie ook welke aanduiding wordt gebruikt op het stembiljet. Kiezers zullen in maart hun stem uitbrengen op de vraag: “Bent u voor of tegen de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017?”

Het referendum heeft een raadgevende functie. Het kabinet is dus niet verplicht de uitkomst van de volksraadpleging over te nemen. CDA-leider Sybrand Buma liet eerder weten een ‘nee’ tegen de wet naast zich neer te leggen. D66 vindt dat de wet ongeacht de uitslag van de volksraadpleging doorgang moet vinden. De nieuwe wet wordt op 1 mei ingevoerd.

Lees ook: Het sleepwetreferendum, mede mogelijk gemaakt door Lubach.