Pinautomaten straks neutraal, maar één op vier verdwijnt

Vanaf eind 2020 is één keer pinnen bij een bank waar je geen rekening hebt, verleden tijd.

Foto Koen van Weel / ANP

Het netwerk van geldautomaten ondergaat de komende jaren een flinke verandering. De automaten van ABN Amro, Rabobank en ING verliezen hun merk en moeten rond eind 2020 neutraal zijn - vanaf dat moment beheerd door het bedrijf Geldservice Nederland (GSN). Maar één keer per etmaal kunnen pinnen bij een andere bank, is dan verleden tijd. Daar tegenover staat dat een kwart van de pinautomaten uit het straatbeeld verdwijnt.

Ook kan elke automaat dan een saldo lezen, pincode wijzigen en biljetten kiezen. De drie grote banken en GSN hebben dit dinsdag in een onderlinge overeenkomst afgesproken. De eerste aanpassingen worden vanaf volgend najaar doorgevoerd. Er zijn op dit moment zo’n achtduizend pinautomaten in het straatbeeld, waarvan de meerderheid in handen is van ING, de Rabobank en in mindere mate ABN Amro. Ook andere banken kunnen zich aansluiten bij de samenwerking.

Minder pintransacties, maar stijging plofkraken

Voor de banken is de wijziging vooral gunstig vanwege de kosten die pinautomaten nog met zich meebrengen. Jaarlijks neemt het aantal transacties bij banken met 6 tot 10 procent af, omdat bij veel winkels en horeca gepind kan worden.

De wijziging moet ook zorgen voor een afname van het aantal plofkraken. In mei maakten Rabobank en ING bekend een flink aantal pinautomaten te sluiten vanwege het toegenomen aantal diefstallen waarbij explosieven worden gebruikt. Toen was er ook al sprake van overleg tussen de banken en GSN.

Een woordvoerder van GSN bevestigt dat er bij sommige automaten misschien meer geld bij moet komen, als het merk van de automaat verdwijnt. Er kunnen dan immers rekeninghouders van elke bank meerdere malen per dag geld opnemen.

Welke automaat verdwijnt?

Als straks een kwart van de automaten wordt weggehaald, gebeurt dit op basis van de data in de automaten. Volgens de woordvoerder van GSN is per automaat zichtbaar hoeveel gebruik ervan wordt gemaakt.

“Als je een cirkel trekt om winkelgebied Hoog Catharijne in Utrecht, heb je enkele tientallen automaten - die straks voor iedereen op elk moment te gebruiken zijn. Als daar een aantal van verdwijnt, wordt dat niet zo waar gevoeld. Dat is een ander verhaal in kleinere plaatsen buiten de Randstad, waar er soms maar één beschikbaar is. Dat nemen we allemaal mee in het besluit om een automaat weg te halen of te laten bestaan.”

Bij het verwijderen van automaten wordt ook gekeken naar hun locatie. Automaten die bijvoorbeeld zijn ingebouwd onder een woonhuis, vormen een verhoogd risico voor bewoners vanwege de kans op een plofkraak. In de toekomst gaat dit soort automaten verdwijnen, en wordt er naar alternatieven gezocht. De zogenaamde dekkingsgraad van de automaten komt volgens GSN niet in gevaar, en zal op sommige plaatsen juist verbeteren.