Oranje verslaat Roemenië in laatste duel Advocaat

Belangrijkste man in de met 0-3 gewonnen wedstrijd was Steven Berghuis. De aanvaller gaf drie assists.

Doelpuntenmaker Memphis Depay bedankt aangever Steven Berghuis.
Doelpuntenmaker Memphis Depay bedankt aangever Steven Berghuis. Foto ANP

Het Nederlands elftal heeft een dramatisch voetbaljaar toch nog met een kleine positieve noot weten te beëindigen. Oranje versloeg dinsdagavond Roemenië in Boekarest met 0-3. Man van de wedstrijd was Steven Berghuis met drie assists. De afzwaaiende Dick Advocaat werd met zijn 37ste overwinning als hoofdtrainer van Oranje de succesvolste bondscoach aller tijden.

Nederland maakte tegen Roemenië een betere beurt dan in het povere duel tegen Schotland afgelopen donderdag. De ploeg oogde wat frisser en had ook wat meer kansjes dan tegen de Schotten. Dat leidde in de eerste 45 minuten niet tot een doelpunt, maar bij het begin van de tweede helft was het vrijwel direct raak na goed voorbereidend werk van Steven Berghuis.

De aanvaller mocht het na het wegvallen van Arjen Robben aan de rechterkant proberen en zette Memphis Depay na een fraaie loopactie vrij voor het Roemeense doel. Die kon de voorzet met behulp van een verdediger binnenwerken. De 0-2 was haast een kopie van het eerdere doelpunt: opnieuw kwam Berghuis vanaf rechts en ditmaal was het Babel die raak schoot. Het was de eerste interlandgoal voor de aanvaller in bijna tien jaar tijd.

Advocaat zwaait af

De Roemenen zetten daarna nog aan voor een slotoffensief maar tot scoren wist de tegenstander van Oranje niet meer te komen. Het Nederlands elftal wel. Luuk de Jong, die bij afwezigheid van vaste spits Vincent Janssen en zijn vervangers Bas Dost en Jurgen Locadia werd opgeroepen, mocht invallen en scoorde prompt. Wederom kwam de assist van Berghuis.

En zo sloot Advocaat af met zijn vijfde overwinning op rij, een prestatie die Nederland sinds het WK 2014 al niet meer had neergezet. Hij boekte tevens zijn 37ste zege als bondscoach van Oranje en verbeterde daarmee een stokoud record van Bob Glendenning die tussen 1923 en 1940 36 zeges behaalde. Advocaat bevestigde daarnaast wat voor velen de afgelopen dagen al duidelijk was geworden: dit was zijn laatste wedstrijd bij het Nederlands Elftal.

Voor Oranje wacht nu een lege periode van bijna een jaar waarin niets op het spel staat. Pas in september 2018 gaat de nieuwe UEFA Nations League van start, een toernooi waarbij extra tickets voor het EK 2020 te verdienen zijn. Nederland zal het ondanks alles dan in groep 1 opnemen tegen de sterkste landen in Europa. De loting vindt in januari plaats.

Correctie: in een eerdere versie van dit bericht werd gesproken van spits Tim Janssen. Dit moet uiteraard Vincent Janssen zijn.