Oranje doet belofte van beterschap

Nederlands elftal In de laatste interland van 2017, het slotakkoord van Dick Advocaat, won Oranje met 3-0 van Roemenië. „Tijd voor een nieuwe generatie.”

Foto EPA

Oranje bleek bereidwillig en in staat het volk de lange winter in te sturen met een belofte van beterschap. Van de vleesgeworden Europese middelmaat Roemenië werd met 3-0 gewonnen. In de Arena Nationala in Boekarest verzorgde rechtsbuiten Steven Berghuis na rust drie assists, goals waren van Memphis Depay, Ryan Babel en invaller Luuk de Jong.

Het was best om aan te gluren tegen Roemenië, dat harde tackles niet schuwde maar nog heel wat klassen zwakker is dan Oranje in deze fase van eigen ontnuchterende matigheid. Contouren hoop je te zien in zo’n wedstrijd, maar daarvoor is het allemaal nu niet het moment. Een wat toevallig – door blessures en gunnen van rust – tot stand gekomen opstelling bleek na rust te renderen. Een kentering, dit? Hoogstens het begin van de transitie naar iets wat uitgebouwd moet worden tot iets gloedvols onder bewind van een nieuwe bondscoach en een nieuwe technisch directeur. Beide KNVB-posities zijn vacant.

Dick Advocaat leidde Oranje voor de 37ste keer naar een overwinning en daarmee is hij naar aantal interlandzeges gemeten de succesvolste bondscoach ooit. Op de valreep gaf de man die aangesteld werd voor het kortetermijndenken nog wat mee voor de toekomst toen tien minuten voor tijd Donny van de Beek inviel. De tweede debutant pas onder Advocaat in zijn derde termijn, die dinsdagavond eindigde.

Zo kwam interlandjaar 2017 tot een eind. Eindelijk. Het jaar begon met het dieptepunt: de nederlaag in en tegen Bulgarije die Oranje, ook al had Nederland WK-kwalificatie te allen tijde en tot het bittere eind nog in eigen hand, op koers zette voor de derde plek in de poule en dus tot het vooruitzicht van een zomer, opnieuw, zonder eindtoernooi.

Lees ook: Hoe Oranje na het WK van 2014 een falende voetbalploeg werd.

Er gebeurde nog van alles – de aanstelling van een nieuwe oude bondscoach, een evenaring van de grootste nederlaag sinds 1961 (4-0 tegen Frankrijk), het afscheid van de enige speler van wereldklasse Arjen Robben – maar zoals bekend hemeltergend weinig verkwikkends. De belangstelling voor Oranje verschrompelt onder het geweld van aanhoudende armetierigheid en het vooruitzicht van ruim een jaar oefenpotjes. De wedstrijd tegen Schotland afgelopen donderdag trok iets meer dan een miljoen kijkers – erg mager – en naar Boekarest reisden dinsdagavond zo’n dertig supporters mee.

Vier duels in 2018

Wat nu? Pas in het voorjaar van 2019 moet Oranje er weer echt staan, wanneer de kwalificatie voor het EK 2020 begint. Nederland moet in zijn poule eerste of tweede worden, iets dat in de afgelopen twee kwalificaties niet gelukt is. Daarvóór, en dit is nieuw, speelt Nederland in het najaar van 2018 vier duels in de Nations League tegen twee landen uit de Europese top-12. Daar hoorde Oranje op het meetmoment oktober dit jaar bij.

In de Nations League, een soort oefenwedstrijdencompetitie met alle 55 UEFA-landen, zijn alle Europese landen opgedeeld in vier divisies (A, B, C en D) met vier poules. De loting is op 24 januari, iets voor de agenda misschien. Als het Nederlands elftal die vier poulewedstrijden in divisie A goed presteert, verschaft het zichzelf een vangnet mocht het weer misgaan in de kwalificatie. Via de Nations League namelijk kan een land zich plaatsen voor de EK-playoffs in maart 2020, waar nog vier tickets verdeeld worden onder landen die zich niet via de EK-kwalificatiepoules hebben geplaatst. Per divisie is er één ticket.

Advocaat deed waar hij voor kwam

Het is aan Dick Advocaat (70) allemaal niet meer besteed, net zo min als aan teammanager Hans Jorritsma (68) die er na 21 jaar mee ophoudt bij Oranje. Advocaats wellicht wat ondergewaardeerde status staat of valt niet bij deze vreemde derde periode waarin hij uiteindelijk maar één keer (dan wel dik, tegen Frankrijk) verloor en zes keer won. Er valt genoeg op zijn management aan te merken, een wat makkelijke omgang met het doelsaldo in de WK-kwalificatieduels bijvoorbeeld, maar hij deed waar hij voor kwam: wedstrijden winnen. Nu is het weer tijd voor visie, genoemde contouren. Advocaat toonde in ieder geval weer eens aan dat Daley Blind aardig uit de voeten kan centraal op het middenveld en Memphis Depay, dat heeft minder met Advocaat dan met de herboren aanvaller zelf te maken, breekt weer wat potten in Oranje. Hoopvol, zowaar.

Dat dus bij het afscheid van Advocaat. Hij werd na het ontslag van Danny Blind bij de KNVB aangedragen door zijn zaakwaarnemer Rob Jansen. Eerst wilde ‘Zeist’ er niet aan, hij kwam toch, hij won zes keer, het was niet genoeg en in Boekarest kwam er dinsdagavond 14 november 2017 na 62 interlands aan zijn drievoudig bondscoachschap een eind. Zijn slotwoord: „Ik vind dat het tijd is voor een andere generatie.”

Correctie (15 november 2017): in een eerdere versie was sprake van kopgoals van Memphis Depay, Ryan Babel en invallers Luuk de Jong. Het doelpunt van Babel was met de voet.