Ongerepte natuur en sluiptunnels: dit is de grens tussen Noord- en Zuid-Korea

The Washington Post bracht het grensgebied tussen de rivalen in beeld.

Weergave van de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea.
Weergave van de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. Screenshot The Washington Post

Noord-Korea vuurt raketten af richting Japan en dreigt hetzelfde te doen met de Verenigde Staten. Maar wat gebeurt er eigenlijk op de grens met zijn zuiderbuur, Zuid-Korea? De Amerikaanse krant The Washington Post bracht het grensgebied tussen de rivalen prachtig in beeld.

Tussen de landen loopt een ‘gedemilitariseerde zone’, van zo’n 250 kilometer lang en vier kilometer breed. De zone werd ingesteld na het bereiken van een wapenstilstand aan het einde van de Koreaanse Oorlog in 1953.

Ten noorden van de zone zijn over de hele breedte van het schiereiland duizenden raketinstallaties geplaatst, met een geschat bereik tot 70 kilometer. Aan de westkant, ten zuiden van de grens, ligt het enige gebied waar Noord en Zuid oog in oog kunnen staan. In deze Joint Security Area vindt diplomatiek overleg plaats, met de Verenigde Naties als waarnemer.

Dam en kom

In het oosten stroomt de Bukhan-rivier door de grens, waar Noord-Korea in 2003 een dam voltooide. Uit angst voor een opzettelijke overstroming bouwde Zuid-Korea in 2005 zijn eigen dam.

Bekijk de productie van The Washington Post: This thin ribbon of land separates North and South Korea

Even verderop ligt het dorpje Haean in een soort kom, ingesloten door bergen. In 1990 werd aan de noordkant van die kom een tunnel ontdekt. Dit wordt beschouwd als de vierde sluiptunnel waardoor Noord-Korea militairen zou kunnen sturen. De tweede, derde en vierde tunnel kunnen nu aan de zuidkant bezocht worden door toeristen.

NRC-journalist Casper van der Veen bezocht één van de Noord-Koreaanse infiltratietunnels in 2013:

“De tunnel die ik bezocht was erg laag, met mijn 1,90 meter liep ik continu voorovergebogen. Voor Noord-Koreanen, die vaak korter zijn door voedseltekorten, was het vast goed te doen om en masse vanuit deze tunnel Zuid-Korea in te marcheren. Bij het bezoek liepen we een stukje onder de grens door, waardoor we technisch gezien op Noord-Koreaans grondgebied waren. Aan het einde was alles dichtgegooid, maar ons bekroop toch een naar gevoel. Hoe dik zou de wand aan het einde zijn en wachtten daarachter bewapende Noord-Koreaanse militairen? Het hielp ook niet dat de Zuid-Koreaanse gidsen continu herhaalden hoe meedogenloos en gevaarlijk hun vijandige noorderbuur was.”

Bekijk ook onze video’s over de vijf manieren waarop het conflict met Noord-Korea gaat eindigen

Maar het is niet alleen soldaten en raketten dat er blinkt. Aangezien al 65 jaar vrijwel niemand in dat gebied komt, is de strook ook een parel van ongerepte natuur. Enkele bedreigde diersoorten leven er, zoals de Chinese kraanvogel (geschatte populatie: 1.830), witnekkraanvogel (tussen de 3.700 en 4.500 exemplaren) en langstaartgoral (ongeveer 1.000).