Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt ongeluk Apache

Na een verkennend onderzoek gaat de OvV nu officieel onderzoek doen naar het ongeval met de Apache-helikopter bij Culemborg.

Maandagavond raakte een Apache-helikopter een hoogspanningskabel
Maandagavond raakte een Apache-helikopter een hoogspanningskabel Foto Sem van der Wal/ANp

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) opent een officieel onderzoek naar het ongeluk met de Apache-helikopter in het Gelderse Culemborg. Maandagavond vloog een legerhelikopter daar tegen een hoogspanningskabel. De bemanningsleden wisten het toestel veilig aan de grond te zetten, niemand raakte gewond. Door het ongeluk zaten 24.000 mensen in Culemborg en omgeving ruim vier uur zonder stroom.

Ook de Koninklijke Marechaussee is onder leiding van het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Uit het onderzoek moet blijken hoe het ongeluk kon gebeuren en of er verwijtbare fouten zijn gemaakt. De OVV doet onderzoek naar waarom en hoe het ongeval plaats heeft kunnen vinden en hoe het voorkomen had kunnen worden.

Lees terug hoe de nasleep van het ongeluk maandagavond verliep

Luchtmacht zegt sorry

De Apache vloog laag over het gebied als onderdeel van een oefening, waarbij de helikopters niet hoger dan 35 meter hoog mogen vliegen. De Koninklijke Luchtmacht blijft de oefeningen uitvoeren, maar het gebied rond het ongeval wordt gemeden.

Of de gedupeerden een schadevergoeding krijgen, is nog niet duidelijk. Door de stroomstoring moesten verschillende supermarkten hun voorraden weggooien.