Omstreden ‘laatste’ Da Vinci te koop voor ten minste 100 mln dollar

Kunstmarkt De Russische miljardair Dmitry Rybolovlev veilt woensdag bij Christie’s ‘Christus als redder van de wereld’, het enige schilderij van Leonardo da Vinci in privébezit.

Leonardo da Vinci, Zelfportret (ca. 1512-1515)
Leonardo da Vinci, Zelfportret (ca. 1512-1515) Foto Wiki CC

Filmster Leonardo DiCaprio is al even wezen kijken, net als duizenden andere nieuwsgierigen, aldus The New York Times, naar het schilderij dat als ‘De Laatste Da Vinci’ gemarket is door veilinghuis Christie’s in New York. Het sinds 2011 aan Leonardo da Vinci toegeschreven schilderij van Christus als redder van de wereld, Salvator Mundi, uit 1500, was op kijkdagen te zien, en wordt woensdag geveild bij Christie’s. Het moet ten minste 100 miljoen dollar (85,12 miljoen euro) opbrengen – dat bod is al binnen. Het is het enige schilderij van de ruim 15 die van Da Vinci bekend zijn, dat nog in privébezit is.

En omdat moderne meesters tegenwoordig veel meer opbrengen dan oude meesters, wordt dit oude schilderij van Leonardo da Vinci (1452-1519) geveild in een veiling van naoorlogse hedendaagse kunst, samen met werken van onder meer Andy Warhol en Jean-Michel Basquiat.

Opgelicht

Het olieverfpaneel waarop een zegenende Christus met een kristallen bol in de hand staat afgebeeld is omgeven door controverse. Om te beginnen is er de huidige eigenaar, de Russische miljardair Dmitri Rybolovlev. Hij kocht het paneel in 2013 van de Zwitserse zakenman en kunsthandelaar Yves Bouvier, naar eigen zeggen voor 127 miljoen dollar, die er zelf echter slechts 80 miljoen voor betaald had. De Rus en de Zwitser zijn verwikkeld in een reeks van rechtszaken. Rybolovlev stelt dat Bouvier hem met kunstverkopen voor 1 miljard dollar heeft opgelicht.

Rybolovlev verkoopt aan de lopende band kunstwerken, volgens sommigen omdat hij zijn ex-vrouw Elena ruim 700 miljoen euro moet betalen, in wat wel ‘de duurste scheiding ter wereld’ genoemd werd.

Lees ook een reportage over de grote Da Vinci-tentoonstelling in 2011 in Londen

Salvator Mundi werd in 2005 als beschadigd werk, mogelijk een kopie van Da Vinci door een consortium van kunsthandelaren gekocht. Het werd gereinigd en hersteld, en in 2011 in The National Gallery in Londen als een echte Da Vinci getoond. Het was een paneel dat tijden zoek was geweest, en oorspronkelijk het bezit zijn geweest van de vrouw Henriëtta Maria van de 17de-eeuwse Britse koning Charles I.

Leonardo DiCaprio

Leonardo da Vinci, Zelfportret (ca. 1512-1515) Foto Wiki CC

De toeschrijving aan Da Vinci is niet onomstreden. De Nederlandse kunsthistoricus Michael Kwakkelstein bijvoorbeeld denkt dat alleen de handen en het haar door Da Vinci geschilderd zijn, de rest door leerlingen. En dan is er de kristallen bol in Christus’ hand. Normaal is het beeld in zo’n bol ondersteboven te zien. Maar dat is op het schilderij niet zo. In The Guardian wijst de Amerikaanse Da Vinci-biograaf Walter Isaacson er op dat het vreemd is dat de wetenschappelijk geïnteresseerde Da Vinci dat niet goed schilderde. Filmstudio Paramount heeft de rechten voor Isaacsons pas verschenen Leonardo-biografie al gekocht, aldus Variety. Leonardo wordt gespeeld door Leonardo DiCaprio.

Correctie (14 november 2017): In een eerdere versie van dit stuk stond de naam van de acteur Leonardo DiCaprio foutief geschreven als Leonardo di Caprio en Leonardo Di Caprio.