Brieven

Medicijnprijzen (1)

Bespreek oplossingen voor hoge medicijnenprijzen

Foto iStock

De discussie over dure geneesmiddelen wordt beheerst door hyperbolen. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) doet met zijn recente rapport weer een duit in het zakje door een aantal curieuze voorstellen te lanceren. Neem nu het lumineuze idee om farmaceuten te ‘dwingen’ een hogere succeskans te hebben. Als het zo simpel was, hadden ze dat allang gedaan natuurlijk. In een reactie schuwt Gerard Schouw (directeur van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen) ook geen grote woorden. Zo zouden „uitvinders vogelvrij verklaard worden”. Zo schiet het niet op. In plaats van met modder te gooien en onuitvoerbare voorstellen te doen is het beter constructieve bijdragen te leveren. Die zijn er genoeg. Zo zijn publiek-private samenwerkingen mogelijk, geïnspireerd door wat de Gates Foundation met malaria in Afrika heeft gedaan. Ook kunnen gelijkgestemde landen de krachten bundelen en patenten in een vroeger stadium afkopen, waardoor de ongemakkelijke onderhandelingen van nu kunnen worden vermeden. De belangrijkste reden waarom het niet goed gaat is immers dat de overheid op het verkeerde moment om de tafel gaat met de sector, namelijk als het te laat is en er geen alternatieven meer zijn. Nieuwe mogelijkheden om dure geneesmiddelen te financieren geven de sector de kans om eindelijk zijn maatschappelijke gezicht te laten zien zonder zijn aandeelhouders teleur te stellen. Het wordt tijd.


Zorgeconoom