Luchtaanval Syrische markt in ‘veilige zone’: 61 doden

Het gebied is door Turkije, Rusland en Iran aangewezen als ‘veilige zone’. Volgens de afspraken mag de Syrische luchtmacht er niet vliegen.

Een Syrische man draagt een kind na de luchtaanval in Atareb.
Een Syrische man draagt een kind na de luchtaanval in Atareb. Foto Zein Al Rifai/AFP

Luchtaanvallen op de Noord-Syrische stad Atareb hebben aan 61 mensen het leven gekost. Dat schrijft persbureau AFP op basis van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat vanuit Londen met behulp van lokale bronnen de oorlog in Syrië volgt.

De meerderheid van de slachtoffers is burger. Er zitten ook kinderen bij, is op foto’s van AFP te zien. Door het grote aantal gewonden kan het dodental nog oplopen.

Volgens het observatorium zijn drie luchtaanvallen maandag uitgevoerd door het leger van de Syrische regering en Rusland, gezien het type gevechtsvliegtuig en de gebruikte munitie. Voor hoeveel aanvallen elk van deze partijen precies verantwoordelijk is, is niet duidelijk.

Veilige zone

Atareb ligt in een van de vier ‘veilige zones’ die eerder dit jaar zijn aangewezen door Rusland en Iran (die de regering van Syrië steunen) en Turkije. Volgens de afspraken mag de Syrische luchtmacht er niet vliegen. Het gebied in het oosten van de provincie Aleppo staat onder controle van verschillende rebellengroepen.

De vier ‘deëscalatiezones’ liggen in de provincies Idlib (noordwest), Hama (midden), Aleppo (noord) en Latakia (west). Het is de bedoeling dat burgers hier naartoe kunnen vluchten om te ontsnappen aan het geweld. In Atareb verblijven tienduizenden Syriërs die zijn gevlucht voor de burgeroorlog.

De oorlog in Syrië woedt al sinds 2011. Oppositiegroepen in Syrië en de Verenigde Naties schatten het aantal doden op ongeveer 400.000.