Legerchef tikt Mugabe op de vingers omdat hij ‘de revolutie wil kidnappen’

Generaal Constantine Chiwenga (R).
Generaal Constantine Chiwenga (R). Foto Jekesai Njikizana/AFP

In een zeer ongebruikelijk optreden heeft de commandant van de strijdkrachten in Zimbabwe president Robert Mugabe gewaarschuwd voor ingrijpen door het leger. Generaal Constantine Chiwenga eist dat er onmiddellijk een einde komt aan de zuiveringsactie die Mugabe vorige week begon in zijn eigen partij met het ontslag van vicepresident Emmerson Mnangagwa. Het is de eerste keer in de 37 jaar dat Mugabe aan de macht is in Zimbabwe dat de hoogste legerchef zich zo expliciet uitspreekt tegen een besluit van de president, tevens opperbevelhebber.

Zonder Mugabes naam te noemen waarschuwde generaal Chiwenga maandag dat de strijdkrachten „diegenen zullen stoppen die de revolutie willen kidnappen”. Op de persconferentie op een legerbasis in Harare werd hij geflankeerd door negentig officieren van de land- en luchtmacht. De ontslagen vicepresident was een belangrijke steunpilaar voor het leger en decennialang het hoofd van de inlichtingendienst. Tot vorige week maandag gold hij als ‘kroonprins’ om Mugabe op te volgen. Mnangagwa zegt te vrezen voor zijn leven en is naar verluidt naar China gevlucht. Veel van zijn vertrouwelingen zijn de afgelopen dagen ook aan de kant gezet.

Zijn ontslag maakt de weg vrij voor de benoeming van Mugabes 40 jaar jongere echtgenote, Grace, tot vicepresident. Terwijl Mugabe fysiek zienderogen verzwakt, eist Grace steeds meer politieke ruimte op. Haar benoeming zou een gruwel zijn in de ogen van veel generaals, vooral ook omdat ze niet deelnam aan de bevrijdingsstrijd die Mugabe in 1980 aan de macht bracht.

„Deze zuivering is overduidelijk gericht tegen mensen met een verleden in de bevrijdingsstrijd en moet onmiddellijk stoppen”, zei generaal Chiwenga. Mugabe waarschuwde zijn generaals eerder al zich niet met de politiek te bemoeien. Omdat de alliantie tussen Chiwenga en Mnangagwa publiek geheim is in Zimbabwe is het aannemelijk dat Mugabe rekening hield met dit scenario voor hij zijn vicepresident ontsloeg.