Kiezers Australië steunen homohuwelijk

De weg is vrijgemaakt voor legalisering van het homohuwelijk in Australië. Ruim 61 procent van de kiezers steunde legalisering bij een raadgevende stemming per post.

Aanhangers van de 'ja'-campagne bij de raadgevende stemming over legalisering van het homohuwelijk in Australië vieren hun overwinning in Sydney op woensdag. Een ruime meerderheid van de kiezers steunde het homohuwelijk bij de peiling per post.
Aanhangers van de 'ja'-campagne bij de raadgevende stemming over legalisering van het homohuwelijk in Australië vieren hun overwinning in Sydney op woensdag. Een ruime meerderheid van de kiezers steunde het homohuwelijk bij de peiling per post. Foto David Moir / EPA

Kiezers in Australië hebben zich met een ruime meerderheid van 61,6 procent uitgesproken voor legalisering van het homohuwelijk bij een raadgevende stemming per post.

Volgens het Australische Bureau voor de Statistiek nam bijna 80 procent van het electoraat deel aan de niet-bindende peiling, meldt persbureau Reuters.

De uitslag van de historische stemming maakt de weg vrij voor de legalisering van het homohuwelijk in Australië. Premier Malcolm Turnbull heeft beloofd nog voor het einde van het jaar een wetsvoorstel in te dienen als de ‘ja’-zijde zou winnen.

„De Australische bevolking heeft ons opdracht gegeven om dit te doen”, zei Turnbull woensdag in de Australische hoofdstad Canberra. „Het is onze taak om dat dit jaar, voor Kerstmis rond te krijgen.”

Hoewel Turnbull zich persoonlijk heeft uitgesproken voor legalisering van het homohuwelijk, is er weerstand binnen zijn conservatieve coalitie. Conservatieve parlementsleden hebben gezegd tegen een wetsvoorstel te zullen stemmen, ongeacht de uitkomst van de raadgevende peiling.

Lees ook: Harde campagne tegen homohuwelijk in Australië

Ruim 12,7 miljoen mensen namen deel aan de stemming per post, die acht weken heeft geduurd. Als de wet er komt, wordt Australië het 25ste land met het homohuwelijk.