Slob: item Jeugdjournaal over Gaza niet aanpassen

Het NOS Jeugdjournaal hoeft zijn uitzending van 9 september – met een item over kinderen in Gaza – niet aan te passen of te schrappen uit het archief.

De correctie op de website van het NOS Jeugdjournaal
De correctie op de website van het NOS Jeugdjournaal Beeld NOS

Dat heeft minister Slob (Media, CU) vorige week geantwoord op vragen van Kamerlid Joël Voordewind (CU). Die reageerde op een klacht van Likoed Nederland, een lobbyvereniging gelieerd aan de Israëlische partij Likud.

Voordewind wilde weten wat Slob vond van de reportage. Het kwam door Israël, aldus het Jeugdjournaal, dat kinderen in Gaza bijvoorbeeld hun huiswerk niet kunnen maken ’s avonds, omdat er vaak geen stroom is. Daarop kreeg de NOS een klacht over het item, schrijft Slob. Dat die klacht van Likoed Nederland kwam, meldt Slob niet. „NOS Jeugdjournaal voedt kinderen op met leugens over Israëliërs”, stelde Likoed in een persbericht.

Vijf dagen na de uitzending plaatste het Jeugdjournaal een rectificatie op zijn site. ‘We deden iets fout’, aldus de NOS. „Nu leek het misschien of het vooral de schuld van Israël is, terwijl ook leiders van andere landen, de Palestijnen zelf en bijvoorbeeld Egypte met de problemen te maken hebben.”

Slob wil de NOS niet oproepen de uitzending online aan te passen. Hij mag zich als bewindsman niet uitspreken over inhoudelijke en redactionele kwesties. Bovendien: „De NOS liet weten dat archieven van nieuwsuitzendingen uit principe niet worden herschreven, omdat originele uitzendingen altijd beschikbaar behoren te blijven”.

De integriteit van onlinearchieven is een heikel punt voor veel media. Regelmatig verzoeken mensen die zich op de een of andere manier gedupeerd voelen door berichtgeving in een nieuwsmedium of die hun naam kunnen schrappen uit het archief. Alleen in zeer uitzonderlijke situaties gaan de meeste media hiermee akkoord.