Ja, zegt de agent, bloedverwurging kan handig zijn

Zaak-Mitch Henriquez De dood van de 42-jarige Mitch Henriquez leidde tot rellen. Maandag begon de zaak tegen de agenten die hem arresteerden.

Als een volleerd docent vechtsporttechniek begint de rechter een college verwurging. „Het hoofd is het stuur van het lichaam”, dicteert hij in de rechtszaal. „Als je dat te pakken hebt, kun je iemand controleren.” Máár, zegt hij ook, het kan misgaan. Op een groot scherm toont hij het plaatje van een ‘bloedverwurging’, de nek omklemd door een arm in een V-vorm. „De hersenen krijgen hierbij geen zuurstof meer.”

De rechter wendt zich tot agent DH01, die samen met DH02 vanachter een kamerscherm terechtstaat wegens betrokkenheid bij de dood van Mitch Henriquez op 28 juni 2015 op een festival in het Haagse Zuiderpark. „Het klopt dat u weleens de bloedverwurging hebt gebruikt?”

„Ja inderdaad”, zegt een vervormde stem in de microfoon. „Maar niet in dit geval.” Iemand met een nekklem een korte black-out geven kán handig zijn, zegt de agent, maar bij de aanhouding van Henriquez was dat volgens hem niet gelukt. Zó’n sterke arrestant had hij nooit eerder meegemaakt. Hij kreeg zijn arm simpelweg niet om de nek.

De eerste dag van de strafzaak tegen de twee agenten in de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol kwam maandag wat stroef op gang. De advocaten van de nabestaanden van de 42-jarige Arubaan, wiens dood leidde tot dagenlange rellen in de Haagse Schilderswijk, drongen aan op uitstel. Ze hadden via een particulier recherche- bureau origineel beeldmateriaal gevonden van de fatale arrestatie. Op die beelden, van een omstander, zou scherper dan op beelden in het dossier te zien zijn dat het hoofd van Henriquez verkleurde tijdens een vermeende verwurging. Maar de rechter vond dit geen reden de zaak, die al eens was uitgesteld, nog langer te vertragen. En tijd om de beelden te bekijken is er genoeg: de rechtbank heeft de twee komende weken uitgetrokken voor behandeling van de zaak.

En dus hield de rechter op de eerste dag de verdachten alvast feiten voor uit het omvangrijke dossier – liefst honderd getuigen zijn er gehoord. Henriquez was op zijn neus geslagen, mogelijk in een nekklem genomen, er was pepperspray in zijn ogen ingewreven en hij had een gebroken strottenhoofd opgelopen. Maar wat was nu eigenlijk de aanleiding geweest voor het politiegeweld?

Volgens getuigen had een dronken Henriquez meermalen naar zijn kruis gegrepen en gezegd dat hij een wapen had. De omstanders dachten dat het een grapje was, maar de agenten vonden de situatie wél bedreigend en daarom grepen ze in.

Henriquez was buiten bewustzijn toen ze hem in een busje meenamen naar het bureau. „Op driehonderd meter afstand stond een ambulance”, houdt de rechter agent DH02 voor. „Dat wist ik niet”, antwoordt hij. „Een bewusteloze arrestant moet áltijd per ambulance worden vervoerd”, zegt de rechter. „Die regel kende u niet?” DH02: „Die regel ken ik nú wel.”