Italiaanse pers spreekt schande van uitschakeling nationale ploeg

WK-kwalificatie Voor het eerst in 60 jaar plaatste Italië zich niet voor een WK voetbal. Dat kwam hard aan. De sportpers riep op tot vernieuwing. ‘We moeten ons voetbal revolutioneren’.

Gianluigi Buffon, keeper van de Italianen, neemt huilend afscheid van de nationale ploeg.
Gianluigi Buffon, keeper van de Italianen, neemt huilend afscheid van de nationale ploeg. Daniel Dal Zennaro/EPA

Italië ontwaakte dinsdagochtend uit een nachtmerrie nadat het zich maandagavond voor het eerst sinds 1958 niet wist te plaatsen voor het WK voetbal. ‘Tutti a casa!’ kopte de Italiaanse sportkrant Tuttosport daags na de pijnlijke uitschakeling tegen Zweden. Oftewel: iedereen blijft thuis.

‘Fine’, schreef La Gazzetta dello Sport , de grootste sportkrant van Italië, met chocoladeletters op de voorpagina. Einde. Afgelopen. Erboven een foto van een treurende doelman Gianluigi Buffon (39), record-international van Italië met 175 caps. De keeper van Juventus ging op voor zijn zesde WK, een record. Maar het mocht niet zo zijn. Een eigen doelpunt van Daniele de Rossi, vrijdagavond in Solna, bleek uiteindelijk fataal voor La Squadra Azzurra.

Zwarte bladzijde

‘Dit is één van de zwartste bladzijdes uit onze sportieve geschiedenis’, becommentarieerde Andrea Monti, hoofdredacteur van de Gazzetta. ‘Zeker voor een land dat leeft voor het voetbal.’ Na 2006, het jaar waarin Italië de laatste van vier wereldtitels behaalde, is het bergafwaarts gegaan met het calcio – het voetbal in Italië. En daar is iedereen verantwoordelijk voor, schreef Monti. ‘Het makkelijkst zou zijn om alleen de bondscoach te ontslaan.’

Lees ook: Het wedstrijdverslag Italië-Zweden

Giampiero Ventura (69), succesvol clubcoach maar international onervaren, krijgt er van langs in de Italiaanse media. Ze noemen hem het symbool van het conservatisme in Italië. Niet willen vernieuwen, maar almaar een beroep doen op de oude garde, klinkt het. Neem alleen al de driemansdefensie voor Buffon (39). Daar stonden gisteravond Andrea Barzagli (36), Giorgio Chiellini (33) en Leonardo Bonucci (30). Gerespecteerde spelers, maar waar blijft de jeugd?

Italiaanse kranten weten het zeker: Ventura zal zijn baan als bondscoach niet mogen vervolgen. Binnenkort volgt een gesprek tussen hem en de Italiaanse voetbalbond. De Gazzetta geeft alvast een voorzet wie zijn opvolger moet worden. Vier namen noemt de krant: Carlo Ancelotti, momenteel clubloos, is de droomkandidaat. Ook oud-bondscoach Antonio Conte (Chelsea), Roberto Mancini (Zenit Sint-Petersburg) en Massimiliano Allegri (Juventus) worden geschikt bevonden voor de job.

Maar wie het ook wordt, de problemen zitten diep bij Italië, aldus hoofdredacteur Monti in de roze sportkrant. ‘Ventura, de spelers, de Italiaanse voetbalbond, de gehele organisatie van ons voetbal, de politiek…’, somde hij op.

Lees ook: De uitschakeling staat model voor de staat van het Italiaanse voetbal

Het ontwikkelen van jonge voetbaltalenten is een thema dat La Gazzetta op tafel gooit. In Spanje zijn clubs gedwongen minimaal tien procent van hun budget te besteden aan de jeugdopleiding, terwijl, schrijft de krant, een Italiaanse voetbalclub het liever uitgeeft aan een dure buitenlander. Is het dan gek dat Italiaans talent, dat tegenwoordig toch al zo schaars is, amper doorbreekt in de Serie A? Slechts 8,6 procent van de voetballers in die competitie is opgeleid door de club zelf (alleen Turkije doet het nog slechter). Matteo Salvini, politicus namens het rechtse Lega Nord, stelde dat de uitschakeling van Italië een gevolg is van de buitenlandse invasie in het land. ‘Te veel buitenlanders in plaats van jonge Italianen in de Serie A, en dit is het resultaat’, postte hij op Twitter.

Nieuwe ideeën nodig

‘We moeten ons voetbal revolutioneren’, schreef de Corriere dello Sport in een commentaar op de voorpagina. ‘We hebben nieuwe ideeën en nieuwe mannen nodig.’ Hoofdredacteur Alessandro Vocalelli stelde in een video op de website van Corriere dello Sport dat iedereen – bondscoach, oudere spelers en bondsvoorzitter Carlo Tavecchio (74) – weg moet, omdat het tijd is om het roer drastisch om te gooien. „We praten al veel te lang over het verval van ons voetbal”, zei Vocalelli, waarmee hij refereerde aan de uitschakeling van Italië in de groepsfase van het WK 2010 en 2014.

Een zomer zonder Italië op het WK is voor veel van de 61 miljoen Italianen moeilijk voor te stellen. Het gebeurde één keer eerder in de geschiedenis; zestig jaar geleden. La Gazzetta dello Sport noemde alvast wat alternatieven voor de komende juni-maand: ga naar een concert, kijk naar een mooie film in de bioscoop of bezoek een leuk festival. Alles is beter dan Zweden te zien voetballen op het WK in Rusland. ‘Dat is te pijnlijk.’