IS-terugkeerder Laura H. tot twee jaar veroordeeld, hoeft niet de cel in

Is-ganger

IS-terugkeerder Laura H. (22) is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan dertien maanden voorwaardelijk, voor het medeplegen van voorbereidingshandelingen van een terroristisch misdrijf. De rechtbank in Rotterdam sprak haar maandag vrij van aansluiting bij de terreurgroep Islamitische Staat. Ze is naar het ‘kalifaat’ afgereisd, maar dat maakt haar nog géén lid van IS, oordeelt de rechtbank.

Dit vonnis betekent dat Laura H. niet terug naar de gevangenis hoeft. Sinds haar arrestatie op Schiphol, 1 augustus vorig jaar, heeft ze al een jaar in voorarrest gezeten op de zogeheten ‘terroristenafdeling’ van de penitentiaire inrichting Vught. Laura H. is de eerste Nederlandse vrouw die is veroordeeld voor het afreizen naar Irak of Syrië. De straf valt lager uit dan de eis (35 maanden) van het OM.

De uitspraak van maandag is mogelijk van belang voor de tientallen vrouwen die op dit moment nog verblijven in het gebied dat nog in handen is van IS. Uitreizen staat dus niet gelijk aan aansluiten bij IS, maar je vestigen in dat gebied wordt wel gezien als bijdragen aan het oogmerk van de terreurorganisatie en is dus strafbaar – ook al heb je niet gevochten.

In september 2015 vertrok Laura H. met haar man Ibrahim I. en twee kleine kinderen vanuit Leidschendam naar het door IS uitgeroepen kalifaat. Al gauw kreeg ze spijt van haar vertrek. „Dit is een grote fout geweest van mij”, appte ze aan haar vader. „Vergeef me.”

Op 12 juli 2016 probeerde Laura H. met man en kinderen te ontsnappen naar Koerdisch gebied. Ibrahim raakte echter gewond bij een vuurgevecht nabij een checkpoint van IS en bleef achter. Of hij nog leeft, is niet bekend. Laura H. werd opgepikt door een eenheid van de Koerdische peshmerga en overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten. Bij terugkomst in Nederland werd ze gelijk gearresteerd.

Tot nu toe keerden zo’n vijftig uitreizigers terug uit IS-gebied. Van hen zijn er, inclusief Laura H., vijftien veroordeeld. Er lopen nog elf zaken.