‘In je kracht staan’, wat ís dat en hoe kom je erin?

Japke-d. vraagt door krijgt spontaan jeuk als iemand zegt dat ze ‘in haar kracht moet staan’. Kan trainer Pep Degens haar allergie genezen?

Japke-d. Bouma

Het maakt niet uit wie ik het vraag, altijd als ik mensen vraag wat ze op kantoor de meest jeukende jeukuitdrukking vinden, zeggen ze ‘in je kracht staan’, ‘iemand in zijn kracht zetten’ of ‘in je kracht komen’. Mensen zijn er allergisch voor, zo blijkt. Ik natuurlijk ook.

Gelukkig mocht ik er eens over praten met Pep Degens. Hij verzorgt al acht jaar ‘Kom in je Kracht’-trainingen (KIJK). En nee, zegt hij, hij heeft er nog nooit jeukbultjes van gekregen.

Het gesprek is nog niet eens begonnen, of ik heb al jeuk.

„Haha, ik herken dit helemaal niet! Ik vind ‘kom in je kracht’ stoer klinken.”

Het klinkt gewoon afschuwelijk.

„[Lacht]. Daar denken mijn cursisten dus heel anders over. Mijn trainingen zitten altijd vol.”

Wat is het, in je kracht staan?

„Als je in je kracht staat, doe je de dingen op de manier zoals je ze zelf wilt doen, en niet omdat ze moeten. Veel mensen hebben zichzelf allemaal gedrag aangeleerd en zijn verkrampt geraakt. Omdat hun ouders dat wilden, hun leraar, hun baas, hun voetbaltrainer. In mijn training probeer ik die laag van aangeleerd gedrag af te pellen zodat ze niet meer doen wat ze moeten, maar wat ze willen.”

Je kan toch niet alleen maar dingen doen die je wilt. Mijn baas ziet me aankomen.

„In elk leven zitten dingen die móéten. Maar als je te veel dingen doet die moeten, kun je beter een ander leven kiezen, of een andere baan.”

Je kan toch niet zomaar een ander leven kiezen.

„Je hebt altijd veel meer te kiezen dan je denkt. Bedenk maar eens hoeveel keuzes je in het verleden hebt gemaakt. Zo kan het dus ook in de toekomst.”

Is het fijn om in je kracht te staan?

„Ja. Mensen zeggen dat ze zich dan lichter voelen, bevrijd. Ik zie ze altijd een beetje rozig worden, alsof ze een innerlijke sauna hebben gehad. Ze zijn milder, zachter en steviger.”

Ik voel me momenteel goed over mijn werk. Maar ik ben niet rozig of zachter.

„Haha. Dan sta je waarschijnlijk nog niet helemaal in je kracht.”

Lees ook Zal ik jou eens even in je kracht zetten?, een eerdere column van Japke-d. Bouma over ‘in je kracht staan’

Moet je de hele tijd in je kracht staan?

„Nee, dat kan niet. Soms moet je tijdelijk buigen voor het leven. In gevallen van ziekte, als er dierbaren overlijden – dan kan ik nog zo hard roepen ‘kom in je kracht’, maar zo werkt dat natuurlijk niet.”

Ik heb laatst een mevrouw rondgeduwd door het cursuslokaal, haar verrot gescholden, ze moest huilen

Hoe zet u iemand in zijn kracht?

„Ik gebruik een korte vragenlijst waar een bepaald profiel uitrolt. Daaraan kan ik zien waar de kramp zit, gebrekkig zelfvertrouwen of bijvoorbeeld een teveel aan aangeleerd gedrag waar iemand vanaf moet. Daarna gaan we met oefeningen aan de slag.”

Hoe zien die oefeningen eruit?

„Nou, dat kan er keihard aan toegaan. Laatst had ik een mevrouw die te dik was. Ik heb haar rondgeduwd door het cursuslokaal, haar verrot gescholden, ze moest huilen, het is totaal niet leuk om zoiets te zien. Maar ik MOEST weten waarom ze zichzelf niet kon veranderen.”

Dat is toch gevaarlijk, om iemand zo te behandelen?

„Uiteraard had ze daar toestemming voor gegeven. Ze zei na afloop: veel mensen durven niet te zeggen: ja, je bent gewoon te dik. Ze had er de oorzaak voor haar eetgedrag door gevonden, zei ze.”

Kan zo iemand niet beter naar een psycholoog gaan? U heeft er niet voor doorgestudeerd.

„Ja, ik heb haar met de grond gelijkgemaakt, maar ook weer opgebouwd. Daar heb ik de afgelopen jaren goede resultaten mee behaald.”

Hoe weet u dat u niet per ongeluk de verkeerde laag van iemand afpelt?

„Je kunt die laag herkennen doordat de deelnemer zelf gek wordt van dat gedrag. Hij of zij weet best dat het hem of haar niet helpt.”

Lees ook In je kracht, een column van Ewoud Sanders over de oorsprong van de uitdrukking

Zijn er ook mensen die als ze in hun kracht staan, minder leuk worden?

„Nee. Je bent altijd een leuker mens zonder aangeleerd, onnatuurlijk gedrag. Vergelijk het met hoe je bent als kind.”

Er zijn ook stomvervelende kinderen.

„Haha ja. Maar het kind dat in je zit is altijd leuker dan het aangeleerde, onnodige gedrag dat volwassenen vaak laten zien.”

Iedereen is in de kern een leuk mens.

„Dat zeg ik niet. Wel een leuker mens. Ook die zeurende klaagbox bij jouw koffieautomaat. Als we allemaal in onze kracht zouden staan, zou het veel leuker zijn op kantoor.”

Dank u wel. Ga ik nu even krabben.