Honderden doden na beving Iran-Irak

Aardbeving in grensgebied Een aardbeving met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter heeft vooral West-Iran zwaar getroffen. In Irak is de schade minder.

Beving in het grensgebied van Iran en Irak
Beving in het grensgebied van Iran en Irak

Een aardbeving met een kracht van 7,3 heeft zondag bij de grens tussen Iran en Irak aan meer dan vierhonderd mensen het leven gekost. In Iran kwamen zeker 407 mensen om en raakten er 7.156 gewond. Aan Iraakse zijde vielen zeven doden en meer dan vijfhonderd gewonden. Dat meldt persbureau AP op basis van gegevens van de autoriteiten.

Het zwaarst getroffen door de beving werd de provincie Kermanshah in het westen van Iran. Vooral in de plaats Sarpol-e Zahab en omliggende dorpen stortten veel gebouwen in. In het district Sarpol-e Zahab zijn volgens de autoriteiten zeker 236 doden gevallen.

Van 7,2 naar 7,3

Veel huizen op het Iraanse platteland zijn van leem, waardoor ze bij een beving makkelijk instorten. In een aantal dorpen in het westen van Iran viel de elektriciteit uit en was er geen stromend water meer.

Het aantal dodelijke slachtoffers van de beving zal naar verwachting nog verder oplopen, wordt gevreesd. „Er liggen nog steeds mensen onder het puin. We hopen dat het aantal doden en gewonden niet te veel oploopt, maar het gaat zeker nog omhoog”, aldus plaatsvervangend gouverneur Mojtaba Nikkerdar van Kermanshah maandag.

Na de beving meldde de Amerikaanse geologische dienst USGS eerst een kracht van 7,2 op de schaal van Richter, maar stelde dat later bij naar 7,3.

Het epicentrum van de beving lag bij de grens tussen Iran en Irak. Tot in het zuiden van Turkije en in Israël was de beving te voelen. Ook in Bagdad raakten vele bewoners in paniek.

De Iraanse opperste geestelijke leider Ali Khamenei droeg maandag de hulpdiensten en alle overheidsinstellingen op de slachtoffers zo snel en zo goed mogelijk te helpen. Volgens Iraanse hulporganisaties hebben meer dan zeventigduizend mensen noodopvang nodig.

In Irak vielen vier doden in de Koerdische Autonome Regio, meldden Iraakse lokale gezagsdragers. De grootste schade werd aangericht in de plaats Darbandikhan, 75 kilometer ten oosten van de stad Sulaymaniya. Het belangrijkste ziekenhuis raakte daar beschadigd en zit zonder stroom, aldus de Iraaks-Koerdische minister van Gezondheid, Rekwat Hama Rasheed. In datzelfde gebied vielen zeker vijftig gewonden.

Toeristische citadel

In Iran vinden geregeld kleinere aardbevingen plaats. Op Tweede Kerstdag 2003 trof een zwaardere beving de stad Bam, waarbij circa 26.000 doden vielen. De kracht was toen 6,3 op de schaal van Richter. Dat zoveel doden vielen in Bam, waar ook lemen huizen stonden, werd mede veroorzaakt doordat de beving plaatsvond in een dichtbevolkt gebied. Tienduizenden mensen raakten gewond, van wie velen ernstig. Ook de toeristisch belangrijke citadel van Bam moest het ontgelden. Het stelsel van qants (ondergrondse aquaducten) ging deels verloren. In Iran is voor dinsdag een dag van nationale rouw afgekondigd.