‘Henriquez stierf door stress’

Zuiderpark Volgens de nabestaanden maken de bevindingen van twee deskundigen weinig uit voor de strafzaak.

Mitch Henriquez is waarschijnlijk omgekomen door een acuut stresssyndroom en niet door verstikking als gevolg van een nekklem. Dat hebben deskundigen dinsdag verklaard bij de rechtbank op Schiphol.

Daar staan sinds deze week twee agenten terecht vanwege de gewelddadige arrestatie van de 42-jarige Arubaan in het Haagse Zuiderpark die op 28 juni 2015 heeft geleid tot zijn dood. Het syndroom komt vaker voor bij opgewonden arrestanten. Kenmerken zijn vechtgedrag en een geestelijke toestand van hevige opwinding, versterkt door de ervaren gewelddadigheid van de arrestatie. De ontstane hyperactiviteit, gevoed door de schermutselingen en mogelijk alcohol, kan het adrenalineniveau vervolgens zo ver doen stijgen dat hartritmestoornissen kunnen ontstaan en uiteindelijk een hartstilstand, zoals gebeurde bij Henriquez.

Twee van de drie deskundigen noemen dit de meest waarschijnlijke doodsoorzaak. De derde, die sectie op zijn lichaam heeft verricht, houdt vast aan verstikking als belangrijkste doodsoorzaak.

Ongeremde agressie

Deze bevindingen maken volgens de advocaten van de nabestaanden voor de vervolging van de twee agenten niet veel uit. Ze wijzen op de bestaande richtlijnen van onder meer de GGD die benoemen dat agenten bij zulke ongeremde agressie vooral niet ongecontroleerd tegengeweld moeten gebruiken. Onder meer het gebruik van pepperspray en beklemming van de luchtwegen maken het risico van overlijden door een acuut syndroom groter, staat in de richtlijnen. En zulk geweld wordt de twee – geanonimiseerde – agenten wel verweten.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) werpen de nieuwe bevindingen mogelijk wel nieuw licht op de zaak. Ze wil eerst nader onderzoeken wat de agenten nu precies kan worden verweten alvorens ze maandag met een eis zal komen. Doodslag ligt niet voor de hand en van mishandeling met de dood tot gevolg is ook maar de vraag of dat de agenten kan worden verweten. Want als Henriquez is overleden aan een acuut stresssyndroom, waarom zijn dan slechts twee van de vijf agenten vervolgd? En is de specifieke rol van deze agenten bij het optreden van zo’n syndroom nog wel te benoemen? En, tot welke mate is geweld door agenten bij zo’n aanhouding sowieso nog proportioneel? Voor een antwoord op deze vragen zal het OM zich de komende dagen nog moeten beramen, aldus een woordvoerder.