Griekse politie laat Nederlandse journalist weer vrij

Sakir Khader werd maandag opgepakt nadat hij voor het programma Brandpunt een reportage maakte nabij de Grieks-Turkse grens.

Foto Sander Koning/ANP

De Nederlandse journalist Sakir Khader, die maandag werd opgepakt bij de Grieks-Turkse grens, is dinsdag weer vrijgelaten. Waarom de verslaggever van het programma Brandpunt werd gearresteerd, is nog altijd onduidelijk. Omroep KRO-NCRV zegt tegenover persbureau ANP dat hij op weg is naar Thessaloniki.

“Er is kort contact geweest tussen Sakir en de redactie”, meldt het programma zelf op de website. “Het gaat naar omstandigheden goed met hem, hoewel hij een dag lang geen eten heeft gekregen. Hij probeert zo snel mogelijk terug te keren naar Nederland.”

Twitter avatar sakirkhader Sakir Khader Ah, freedom…

Zelf reageerde Khader later op Twitter op zijn vrijlating. “Ik ben onder slechte condities dertig uur vastgehouden door de Griekse politie. Hij werd daarbij laat op de avond ondervraagd en kreeg geen water of eten aangeboden. Dinsdag werd hij zonder advocaat naar de rechtbank gestuurd.

Khader was maandag nabij de Grieks-Turkse grens aan het filmen voor een reportage over immigranten. Hij bevond zich bij een groep Syrische vluchtelingen die naar Europa probeerden te komen. De vluchtelingen werden maandag tegengehouden door de Griekse politie. Ondanks dat hij twee Nederlandse perskaarten en een Nederlands paspoort op zak zou hebben gehad, geloofden de agenten niet dat hij een Nederlandse journalist is.