Gevonden botresten zijn van MH17-slachtoffers

Een journalist vond afgelopen zomer menselijke resten op de rampplek in Oost-Oekraïne. Onderzoek toont aan dat ze van ten minste zeven slachtoffers zijn.

Resten van MH17 bij een wegblokkade vlakbij Nikishyne, ter noordwesten van Grabovo. Het gaat om archiefbeeld uit februari 2015.
Resten van MH17 bij een wegblokkade vlakbij Nikishyne, ter noordwesten van Grabovo. Het gaat om archiefbeeld uit februari 2015. Foto Pierre Crom/ANP

Botresten die afgelopen juli werden gevonden op de plek waar vlucht MH17 in 2014 neerstortte, bevatten DNA-materiaal van zeven reeds geïdentificeerde slachtoffers. Dat is de conclusie van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) na onderzoek op de menselijke resten. Hun nabestaanden zijn inmiddels ingelicht, meldt persbureau ANP.

Freelance journalist Patrick Lancaster vond de botresten afgelopen zomer op de rampplek in Oost-Oekraïne. De Amerikaan droeg ze over aan de lokale autoriteiten, maar pas begin oktober kwamen de resten naar Nederland. Dat gebeurde na bemiddeling door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Lees ook: Mogelijk weer menselijke resten MH17-ramp naar Nederland

Onderzoek door het NFI heeft uitgewezen dat vijftien van de 23 fragmenten mogelijk menselijk materiaal bevatten. Acht van die fragmenten zijn te koppelen aan zeven reeds geïdentificeerde nabestaanden. Het gaat om vier Nederlanders en drie buitenlanders. Uit de resterende fragmenten probeert het forensisch instituut eveneens DNA-profielen te genereren. Het is nog onbekend of dat gaat lukken.

Meerdere journalisten vonden resten

Lancaster was niet de eerste journalist die met botresten terugkeerde uit Oekraïne. Begin dit jaar vond Michel Spekkers resten van een slachtoffer van de MH17-ramp. Lokale bewoners zouden MH17-restanten daarnaast verzamelen in een schuur nabij de rampplek.

Het vliegtuig van Malaysian Airlines stortte daar op 17 juli 2014 neer. Daarbij vonden 298 mensen, onder wie 196 Nederlanders, de dood. Van twee Nederlandse slachtoffers is nog altijd geen spoor gevonden.