Getuige in zaak-Holleeder omgekomen bij ongeluk

Het Openbaar Ministerie spreekt van een “tragisch ongeval”. Het overlijden van de getuige zal geen gevolgen hebben voor de rechtszaak tegen Willem Holleeder.

Willem Holleeder verlaat de rechtbank na afloop van een eerdere rechtszaak tegen hem. Hidr K. was getuige in de Holleeder-zaak.
Willem Holleeder verlaat de rechtbank na afloop van een eerdere rechtszaak tegen hem. Hidr K. was getuige in de Holleeder-zaak. Foto Michel van Bergen/ANP

Hidr K., een belangrijke getuige in het liquidatieproces waarin onder meer Willem Holleeder terechtstaat, is zondag bij een ongeluk om het leven gekomen. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) na berichtgeving door AT5. Hij zou zijn geëlektrocuteerd bij het vissen.

K. woonde in Oost-Europa. Een woordvoerder van het OM van Amsterdam bevestigt zijn overlijden. “We zijn door de lokale autoriteiten op de hoogte gebracht. Zij gaan uit van een tragisch ongeval. Wij hebben geen reden om aan die uitleg te twijfelen.” Volgens AT5 kwam K. om het leven door een visongeluk: hij gooide zijn lijn tegen een elektriciteitsdraad en werd geëlektrocuteerd. Het OM kon dit dinsdag niet bevestigen. In het Oost-Europese land wordt nog verder onderzoek gedaan.

Drugshandelaar

Als drugshandelaar in Amsterdam had de man een groot netwerk in de hoofdstedelijke onderwereld. Het OM beschouwde hem als een “betrouwbare getuige” in strafzaken, zoals in het proces tegen de drie mannen die ervan werden verdacht vastgoedhandelaar Willem Endstra te hebben vermoord.

Lees ook: Willem Holleeder zit al bijna 2,5 jaar vast op verdenking van betrokkenheid bij liquidaties. De rechtszaak tegen ‘De Neus’ is als een langslepend familiedrama.

Na zijn activiteiten in het criminele circuit leidde de Nederlander van Turkse afkomst een leven “ergens in Oost-Europa”. Het OM wil het specifieke land niet noemen, “om de veiligheid van de nabestaanden te waarborgen.”

In de zaak tegen Willem Holleeder verklaarde de getuige dat Holleeder opdracht gaf tot liquidaties. De zaak loopt nog en zijn verklaringen zitten in het dossier. Volgens de woordvoerder verwacht het OM dat K.’s dood geen gevolgen zal hebben voor de zaak tegen Holleeder.