Economie blijft groeien, maar niet meer in recordtempo

CBS In het derde kwartaal bedroeg de groei 0,4 procent. Dat is minder dan de zeer hoge 1,5 procent in het tweede kwartaal.

Het bbp groeit al jaren
Het bbp groeit al jaren

Wie niet beter weet, zou denken dat de Nederlandse economie een matig kwartaal achter de rug heeft. Van april tot en met juni groeide het bruto binnenlands product (bbp) met 1,5 procent, het hoogste Nederlandse groeicijfer van deze eeuw. In de afgelopen maanden bedroeg de groei slechts 0,4 procent. Een inzakker, zo lijkt het.

Maar dat is niet zo, zegt hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) Peter Hein van Mulligen, die de economische kwartaalcijfers dinsdag presenteerde. Het groeirecord van het tweede kwartaal was een toevalstreffer. „Als de economie groeit, en allerlei factoren zitten opeens mee, kan dat zo’n sterk groeicijfer opleveren. Dat het daarna weer iets minder gaat, is niet zo gek.”

Welbeschouwd heeft de Nederlandse economie gewoon een prima kwartaal achter de rug, zegt het CBS. De groei was „breed gedragen”. Consumenten gaven meer geld uit, bedrijven investeerden meer en de export van Nederlandse goederen naar het buitenland liep verder op. De stijging in de consumentenuitgaven, 2,5 procent, was zelfs de sterkste in tien jaar tijd. Nederlanders kochten meer elektronische apparaten en kleding. Ook gaven ze meer geld uit aan de inrichting van hun huis.

Dat de economie aantrekt, heeft ook gevolgen voor de arbeidsmarkt. Er kwamen volgens het CBS de afgelopen maanden 51.000 banen bij voor werknemers en zelfstandigen. Het percentage werklozen daalde van 5,0 procent naar 4,7 procent.

Werklozen krijgen een sterkere onderhandelingspositie. Ze hebben gemiddeld nog maar één concurrent bij een sollicitatie. Volgens hoofdeconoom Van Mulligen worden er bovendien meer vaste contracten uitgedeeld: „Bedrijven hebben moeite personeel te vinden. Met een vast contract kunnen ze mensen aan zich binden. Het gaat beter met de economie, dus werkgevers durven het aan.”