‘Doorstroming vmbo naar havo verschilt sterk per school’

Gemiddeld stroomt 16 procent door, maar op sommige scholen 50 en op andere 0 procent, schrijft NOS.

Sander Dekker kwam vmbo-leerling Ralph in Tholen (Zeeland) persoonlijk op de hoogte stellen dat hij cum laude is geslaagd.
Sander Dekker kwam vmbo-leerling Ralph in Tholen (Zeeland) persoonlijk op de hoogte stellen dat hij cum laude is geslaagd. Foto Rob Engelaar/ANP

Het aantal leerlingen dat na de vmbo doorstroomt naar de havo verschilt sterk per school. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS, die de cijfers analyseerde van Scholen op de kaart, een informatiesite van de sector zelf.

Een leerling kan naar de havo doorstromen na het examen te hebben behaald voor de theoretische (TL) of gemengde leerweg (GL) van het vmbo. Op sommige scholen stroomt de helft van die leerlingen door naar de havo - in een enkel geval zelfs driekwart - maar op tientallen scholen deed niemand dat.

De cijfers van de NOS gaan over leerlingen die in het schooljaar 2015/2016 hun examen hebben behaald en zijn gebaseerd op gegevens van 764 middelbare scholen. In totaal stroomde 16 procent van de leerlingen door. 80 procent ging door naar het mbo. De rest stopte met onderwijs, al dan niet tijdelijk.

Uitval

Begin dit jaar kondigde toenmalig staatssecretaris Sander Dekker (VVD) van Onderwijs aan de doorstroomregels van vmbo naar havo te versoepelen. In een brief aan de Tweede Kamer schreef hij dat scholen vanaf schooljaar 2019/2020 geen aanvullende eisen meer kunnen stellen aan leerlingen die zeven vakken hebben gevolgd op het vmbo. Nu kunnen scholen een cijfergemiddelde tot een 6,8 eisen of vakkenpakket als voorwaarde stellen.

Veel scholen vinden een soepelere doorstroming van het vmbo naar de havo geen goed idee. Zij vinden dat het de druk op leerlingen om boven zichzelf te presteren te hoog wordt.

Ook werkten Dekker en toenmalig minister Jet Bussemaker (PvdA) eerder dit jaar aan een wetsvoorstel over een soepelere doorstroming van vmbo naar mbo. Om het aantal vmbo-leerlingen dat na de middelbare school stopt met onderwijs te verlagen, wilden zij het mogelijk maken dat leerlingen al mbo-vakken kunnen volgen op het vmbo.