Dodental aardbeving Iran-Irak stijgt naar 530

Bij de aardbeving van zondag vielen zo’n 8.000 gewonden. De hulpdiensten zijn inmiddels gestopt met reddingsoperaties.

Foto Vahid Salemi/AP

Het dodental van de aardbeving in het grensgebied van Iran en Irak is opgelopen tot 530, meldt het Iraanse staatspersbureau IRNA. Er raakten ten minste 8.000 personen gewond in het gebied. De Iraanse staatstelevisie meldde dinsdag dat de zoektocht naar overlevenden inmiddels is gestaakt.

De beving, die een kracht had van 7,3 op de schaal van Richter, deed zondag vooral het westen van Iran schudden. Met name in de provincie Kermanshah is de schade aanzienlijk. Ook aan de Iraakse kant van de grens is de ravage groot. Daar kwamen acht mensen om het leven en raakten 535 mensen gewond. De aardbeving was tot in Turkije en Israël te voelen.

De Iraanse president Hassan Rouhani bracht dinsdag een bezoek aan de getroffen regio. Daar maakte hij voor de camera’s van IRNA bekend een onderzoek te starten naar de grote aardbevingsschade aan gebouwen. “De fouten en tekortkomingen van de getroffen gebouwen zullen onderzocht worden.” Hij beloofde dat schade in de “kortst mogelijke” tijdspanne hersteld wordt. Rouhani kondigde een programma aan waarin getroffenen aanspraak kunnen maken op schenkingen en leningen om hun huizen te herbouwen.

Onder voormalig president Mahmoud Ahmadinejad werd de bouw gestart van twee miljoen huizen. Veel van die huizen, ook in de getroffen steden, werden opgeleverd onder de huidige regering. Volgens AP was er al tijden kritiek op de bouwkwaliteit.

Vanwege de angst voor naschokken overnachtten veel mensen op straat en in parken de afgelopen twee nachten. Volgens het Iraanse Rode Kruis hebben meer dan 70.000 mensen noodopvang nodig.

Het Iraanse leger is in groten getale naar het getroffen gebied gestuurd. Ook is een nationale dag van rouw afgekondigd en worden mensen in hoofdstad Teheran opgeroepen om bloed te doneren.