CDA accepteert uitleg Pieter Omtzigt over MH17-misstap

De fractie is het unaniem eens met het besluit van Omtzigt om voorlopig niet meer op te treden als MH17-woordvoerder van de partij.

Pieter Omtzigt (r) en Sybrand Buma (l) geven een reactie na het fractie overleg van het CDA.
Pieter Omtzigt (r) en Sybrand Buma (l) geven een reactie na het fractie overleg van het CDA. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het CDA houdt vertrouwen in Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Na afloop van een fractieberaad dinsdagochtend zei partijleider Sybrand Buma dat Omtzigt wat hem betreft “verder kan met zijn werk”. De fractie is het unaniem eens met het besluit van Omtzigt om voorlopig niet meer op te treden als MH17-woordvoerder van de partij. Kamerlid Chris van Dam, die onder meer het woord voert op Justitie en Veiligheid, volgt hem op.

Omtzigt raakte dit weekend in opspraak toen NRC onthulde dat hij een nepgetuige in een zaal met nabestaanden twijfel liet zaaien over de toedracht van de MH17-ramp. Maandag zei Buma dat Omtzigt dinsdag tijdens het fractieberaad tekst en uitleg zou moeten geven. Volgens Buma had Omtzigt fouten gemaakt en “onzorgvuldig” gehandeld. Later op de dag kondigde Omtzigt zelf aan niet langer het woord te zullen voeren over het MH17-dossier.

Lees ook: CDA’er Omtzigt stopt voorlopig als MH17-woordvoerder

Buma benadrukte dinsdag dat er binnen de CDA-fractie groot respect is voor de manier waarop Omtzigt sinds de onthulling zaterdag met de kwestie is omgegaan. Omtzigt betuigde in zijn verklaring onder meer spijt dat hij er “actief aan meewerkte deze man op de bijeenkomst een podium te bieden”. “De zoektocht naar de waarheid en de daders is moeilijk en belangrijk en dient in de Kamer niet belast te worden met een debat over mijn handelen”, aldus Omtzigt maandag.

Het moet voor het CDA een opluchting zijn dat de kwestie rond Omtzigt nu bezworen lijkt. Het Kamerlid staat bekend als een kritisch volger van het kabinetsbeleid die zich moeilijk laat regisseren. Doordat de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in zowel de Tweede als Eerste Kamer maar een nipte meerderheid van één zetel heeft, moeten alle Kamerleden binnenboord blijven. Omtzigt is bovendien door zijn vasthoudendheid een populair Kamerlid: in maart kwam hij met bijna 98.000 voorkeursstemmen in de Kamer.