Cao

Akkoord over loonsverhoging van 4,6 procent in de horeca

Na drie jaar onderhandelen hebben vakbond CNV en branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een akkoord gesloten voor een nieuwe cao. De 400.000 werknemers in de horeca kunnen de komende twee jaar een loonsverhoging tegemoetzien van 4,6 procent. Het akkoord gaat bij goedkeuring van de CNV-achterban op 1 januari in. Verder zijn er nieuwe afspraken gemaakt over de uurlonen bij payroll, het wettelijk minimumloon en uitzendwerk. Nieuw in de cao zijn de afspraken voor invallers en seizoenskrachten. Werknemers die bijvoorbeeld alleen in de zomer bij strandtenten werken, moeten zes maanden uit dienst voordat ze een nieuw contract voor bepaalde tijd kunnen krijgen. Voor hen komt nu een uitzonderingsregel: voortaan is die onderbreking nog maar drie maanden. (NRC)