Badplaats Ostia is ‘een maffiahoofstad’ geworden

Italië In de badplaats van Rome is een innige band gegroeid tussen maffiose bendes en extreem-rechtse groeperingen.

Ostia.
Ostia. Foto Filippo Monteforte/AFP

Het is de badplaats van Rome, met de hoofdstad verbonden door een lange weg die wordt geflankeerd door hoge pijnbomen. Maar Ostia is ook de plaats waar de afgelopen jaren georganiseerde misdaad, politiek en extreem-rechts verstrengeld zijn geraakt. Met een mengeling van zorg en verbijstering hoorden de Italianen maandag dat de regering van plan is militairen te sturen om komende zondagavond het bureau te bewaken waar de stemmen worden geteld.

Ostia is „een maffiahoofdstad”, schreef Roberto Saviano, de croniquer van de camorra, de Napolitaanse maffia, op Facebook. Afgelopen zaterdag liepen honderden mensen over de boulevard achter spandoeken met teksten als „We zijn allemaal tegen de maffia”.

Maar iedereen weet wat er gebeurde met de journalist die een lid van de beruchte Spada-clan vorige week dinsdag in zijn sportschool durfde te vragen of zijn ‘familie’ achter het spectaculaire resultaat voor de extreem-rechtse groep Casa Pound zat: hij kreeg een kopstoot en moest met een gebroken neus naar het ziekenhuis.

Startpunt voor de recente discussie zijn de verkiezingen van 5 november. Bestuurlijk hoort Ostia bij Rome. Het is Municipio X, deelgemeente 10. Met zijn 230.000 inwoners heeft deze deelgemeente een eigen burgemeester. De vorige, een sociaal-democraat, moest twee jaar geleden aftreden wegens banden met maffiose misdaadgroepen. Na twee jaar onder curatele kan Ostia nu een nieuwe burgemeester kiezen. In de eerste ronde kreeg de extreem-rechtse groep Casa Pound 9 procent van de stemmen. Nooit eerder haalde Casa Pound ergens zo veel stemmen. In de achterstandswijk Nuova Ostia kreeg Casa Pound zelfs tegen de 20 procent.

Volgens eigen zeggen was dat vooral omdat deze groep, analoog aan wat de verwante beweging Gouden Dageraad doet in Athene, voedselhulp en andere bijstand biedt aan wijkbewoners die het zwaar hebben. Maar velen vermoeden een direct verband met het gegeven dat in deze wijk de dienst wordt uitgemaakt door de Spada-clan, sinti’s (Westeuropese zigeuners) die zich in de jaren vijftig in Ostia hebben gevestigd en daar geld verdienen met afpersing, drugshandel en het manipuleren van de toewijzing van sociale woningen.

De tweede ronde van de burgemeestersverkiezingen gaat komende zondag tussen een kandidaat van de hard-rechtse groep Fratelli d'Italia en de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo. Casa Pound heeft zijn aanhangers opgeroepen dan een strandwandeling te gaan maken.

Intussen lijkt de werkelijkheid van de Spada-clan en Casa Pound de fictie van de vorige maand op Netflix begonnen serie Suburra, die ook grotendeels in Ostia speelt, te hebben ingehaald.