Azië-reis

Duterte zingt een liefdesliedje voor Trump

„Jij bent het licht in mijn wereld, de helft van mijn hart”, zong de Filippijnse president Rodrigo Duterte vals tijdens een diner in Manila waar negentien regeringsleiders bijeen waren voor een Zuid-Aziatische top. Ik moest dit doen van president Trump, verklaarde Duterte zijn onaangekondigde liefdesliedje na afloop.

Velen keken uit naar de ontmoeting tussen Trump en zijn Filippijnse ambtgenoot, die de bijnaam ‘Trump van het oosten’ heeft. Er werd niet alleen naar uitgekeken omdat beiden grossieren in onvoorspelbaar gedrag, maar ook omdat vanuit de VS veel druk was uitgeoefend op Trump om de mensenrechten ter sprake te brengen. Sinds Dutertes aantreden in juni vorig jaar werden 3.900 drugsdealers en -verslaafden gedood bij wijze van overheidsbeleid. Duterte maande Trump vooraf zich hierover niet uit te spreken.

De mensenrechten kwamen kort aan de orde, zei Sarah Sanders, de woordvoerder van het Witte Huis, maandag tijdens een persconferentie. Dutertes woordvoerder, Harry Roque, liet kort daarop aan de pers weten dat dit juist niet het geval was geweest. Beiden bevestigden wel: Trump prijst de vriendschappelijke band met Duterte.

Trumps Azië-reis pagina 13