Amerikaans politicus Roy Moore wil maar niet vertrekken

Haast geen Republikein steunt Roy Moore nog. De Amerikaanse politicus wordt beschuldigd van seksueel misbruik, maar weigert zijn campagne voor een Senaatszetel op te geven.

Roy Moore
Roy Moore Brynn Anderson/AP

Toen Beverly Young Nelson vijftien jaar was, werkte ze in een restaurant in het plaatsje Gadsden, Alabama: Olde Hickory House. Bijna elke avond zat dezelfde man aan de bar. Hij gaf haar complimenten over haar uiterlijk, flirtte met haar, en schreef zelfs in het jaarboek van haar middelbare school: „Er is geen liever en mooier meisje dat ik een Gelukkig Kerstfeest kan wensen.”

De man was Roy Moore, toen een prominente openbaar aanklager, nu de belangrijkste kandidaat om een Republikeinse senator te worden in Washington. Begin 1978, vertelde Beverly Young Nelson maandag op een persconferentie, bood Moore aan haar naar huis te rijden. Toen ze in de auto zat, randde Moore haar aan. Hij betastte haar borsten, en duwde haar gezicht naar zijn kruis. Ze wist zich te ontworstelen. Moore zei, voordat hij wegreed: „Niemand gelooft je, als je dit verder vertelt.”

Seksueel contact

Beverly Young Nelson is de vijfde vrouw in een paar dagen tijd die naar buiten komt met verhalen over seksueel misbruik door Roy Moore. Ze is de tweede die het als minderjarige heeft meegemaakt. Na een explosief verhaal in The Washington Post is er een stroom van verhalen over het gedrag van Moore op gang gekomen.

De verhalen komen sterk overeen: als dertiger zocht Roy Moore contact met meisjes en zeer jonge vrouwen, waarna hij zich aan hen opdrong. The New Yorker schrijft dat het Moore zelfs verboden was om in het winkelcentrum van Gadsden te komen, omdat hij daar jonge meisjes lastigviel. Moore zelf ontkent, maar heeft een rookgordijn van tegenstrijdige verklaringen gecreëerd. Hij zegt nooit met meisjes te zijn „uitgegaan (..) zonder toestemming van hun moeder”, en dat hij „in het algemeen” geen seksueel contact met tieners zocht.

Campagne

In een paar dagen is Roy Moore politiek besmet geraakt. Bijna geen Republikein durft zijn campagne nog te steunen. Op 12 december zijn er speciale verkiezingen in Alabama om de weggevallen Senaatszetel van minister Jeff Sessions te vullen. Fractievoorzitter Mitch McConnell riep Moore maandag op zijn campagne te staken. „Ik geloof de vrouwen.”

McConnell wordt gesteund door bijna alle Republikeinse senatoren. Zelfs een voormalige bondgenoot als Ted Cruz zegt nu dat Moore zich moet terugtrekken. „Volwassen mannen tekenen doorgaans geen jaarboeken van middelbare schoolmeisjes.”

Maar dit is het probleem: Roy Moore gaat niet. Hij blijft campagne voeren, en maakt nog altijd een goede kans de verkiezing in de diep-conservatieve staat te winnen van de Democraat Doug Jones. Moore maakt van de kwestie een richtingenstrijd in de Republikeinse Partij in tweeën. Wie hem weg wil hebben, zegt hij, is de partij-elite. Zij hebben een complot gesmeed met „de Obama-Clinton-machine”, aldus Moore.

De voormalige rechter Roy Moore zegt de agenda van Donald Trump uit te voeren. Ook Trump is een buitenstaander, net als hij, zegt Moore. Tijdens de Republikeinse voorverkiezingen steunde Trump zijn tegenstander, Luther Strange, maar Trump maakte geen geheim van zijn sympathie voor Moore. De 70-jarige Moore wilde ‘homoseksueel gedrag’ strafbaar stellen, geloofde dat de aanslagen van 11 september 2001 een straf van God waren, en dat Barack Obama niet in de Verenigde Staten geboren is. Hij zwaaide op een campagnebijeenkomst met een revolver, om zijn steun voor vrij wapenbezit duidelijk te maken.

Trump-sentiment

Nu krijgt Moore de volle steun van Trumps vriend en oud-strateeg Steve Bannon, die nu de rechtse site Breitbart leidt. Bannon heeft verslaggevers naar Alabama gestuurd om de beschuldigingen tegen Moore te ontkrachten. Ook de invloedrijke Fox News-presentator Sean Hannity neemt het elke avond op voor Moore. In Alabama wordt Moore verdedigd door prominente Republikeinen, onder wie Jim Zeigler. Hij zei: „Neem Jozef en Maria. Jozef was een timmerman, Maria een tiener. Zij werden de ouders van Jezus.”

Roy Moore maakt van zijn isolement een deugd, en gebruikt het Trump-sentiment. Hij roept op partijleider Mitch McConnell af te zetten, en wil zo gebruik maken van de woede onder Republikeinse kiezers over de partijtop.

Er is een grote kans dat de partij met Roy Moore moet leren leven. Er zijn weinig middelen om een gekozen senator het ambt te ontnemen. Senatoren zeggen dat ze kunnen stemmen om Moore uit de Senaat te laten verwijderen. Maar dat is voor het laatst in 1862 gebeurd. The New York Times meldde maandag dat het Witte Huis met de gedachte speelt om de Republikeinse gouverneur van Alabama te laten ingrijpen. Die zou Moores zetel op voorhand moeten weigeren.

Republikeinse meerderheid

Daarna zou Jeff Sessions, nu minister, de Senaatszetel weer moeten innemen die hij twintig jaar had. Deze zet zou Trump van een tweede probleem ontslaan: Sessions mag zich niet bemoeien met het Rusland-dossier. Om die reden speculeert Trump vaak op het aftreden van Sessions. Deze oplossing zou het onderzoek naar Russische betrokkenheid bij de presidentsverkiezingen voor Trump iets veiliger maken.

Het is ook mogelijk dat Roy Moore de verkiezingen verliest. De Democraat Doug Jones heeft volgens enkele peilingen de leiding genomen. Mocht hij winnen, dan wordt de Republikeinse meerderheid in de Senaat nog krapper: 51 van de 100 zetels. Maar de meeste Republikeinen in Washington hebben dat er graag voor over.