Lees terug: de eerste zitting in de zaak-Mitch Henriquez

Twee agenten staan de komende twee weken terecht. Ze worden verdacht van mishandeling, met de dood van Henriquez tot gevolg.

Archiefbeeld uit 2015. Bij het politiebureau aan de Heemstraat in de Haagse Schilderswijk protesteren ongeveer vijfhonderd demonstranten tegen het politiegeweld die gebruikt is bij de aanhouding van Mitch Henriquez.
Archiefbeeld uit 2015. Bij het politiebureau aan de Heemstraat in de Haagse Schilderswijk protesteren ongeveer vijfhonderd demonstranten tegen het politiegeweld die gebruikt is bij de aanhouding van Mitch Henriquez. Foto ANP

Maandag is de strafzaak begonnen tegen twee agenten naar aanleiding van de dood van Mitch Henriquez. Aan het begin van de zitting vroeg advocaat Richard Korver namens de nabestaanden om aanhouding van de zaak omdat hij nieuwe geluid- en beeldbestanden had. Die waren nog geen onderdeel van de zaak.

De rechtbank boog zich vervolgens ook over het verzoek om de anonimiteit op te heffen van de twee agenten die terechtstaan, daar had Korver al eerder om verzocht. Dat werd toen, net als maandag, afgewezen. Ook het verzoek om aanhouding omdat er nieuwe geluid- en beeldbestanden zijn, werd afgewezen. Door de verzoeken tot aanhouding liep de inhoudelijke behandeling van de zaak vertraging op.

De 42-jarige Henriquez overleed op 28 juni 2015 nadat hij een dag eerder was aangehouden op een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark. Henriquez zou hebben geroepen dat hij een wapen had en toen hij zich verzette tegen zijn arrestatie gebruikte de politie geweld tegen hem. Onderdeel van het strafproces is de vraag waaraan de Arubaan nu precies is overleden. Verstikking, concludeerde het Nederlands Forensisch Instituut, vermoedelijk door “geweld op zijn hals”, een gevolg van de nekklem die een agent bij zijn arrestatie had toegepast.

Doodsoorzaak

Later concludeerde een forensisch arts, ingeschakeld door de verdediging, dat Henriquez is overleden aan hartfalen. De rechter besloot daarop eerder de behandeling van de rechtszaak uit te stellen tot een derde deskundige zich over de doodsoorzaak heeft uitgesproken.

De strafzaak tegen de twee agenten vindt plaats in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol en neemt naar verwachting twee weken in beslag. De agenten blijven anoniem en onherkenbaar. NRC-verslaggever Freek Schravesande is ter plekke:


Dagenlange rellen Schilderswijk

Los van de strafzaak maakte de Haagse politie eind vorig jaar bekend disciplinaire maatregelen te nemen tegen vier van de vijf politieagenten die bij de arrestatie betrokken waren. Volgens een intern onderzoek was de arrestatie terecht maar de uitvoering ongecoördineerd.

Vijf agenten betrokken bij de fatale arrestatie zouden niet worden ontslagen, beloofde oud-korpschef Bouman.

Henriquez werd op zijn neus geslagen, in een nekklem genomen, er werd pepperspray in zijn ogen gespoten en ingewreven en hij liep een gebroken strottenhoofd op. Daarna werd hij, buiten bewustzijn, met een politiebusje naar het bureau gereden, in plaats van in een ambulance naar het ziekenhuis. Zijn dood leidde tot dagenlange rellen in de Haagse Schilderswijk. Honderden mensen werden opgepakt.