Vlaardingers kunnen kraanwater weer drinken

Woensdag werd de E. coli-bacterie in het drinkwater van Vlaardingen aangetroffen.

Foto Jeroen Jumelet/ANP

Vlaardingers kunnen het kraanwater weer gewoon drinken. Dat meldt waterbedrijf Evides. In het leidingwater was de darmbacterie E. coli terechtgekomen na werkzaamheden aan het waternet. De afgelopen week moest het water daarom eerst minimaal drie minuten gekookt worden alvorens het gedronken kon worden.

Afgelopen weekend zijn meerdere metingen verricht, maar die boden geen uitsluitsel. De analyse van de langdurige “kweekmethode” toonde aan dat de bacterie niet langer in het water aanwezig is.

Na de vondst van de bacterie spoelde het nutsbedrijf de leidingen schoon met kleine hoeveelheden chloor. Daardoor heeft het water nog een chloorsmaak en -geur. Die verdwijnen in de loop van deze week, belooft Evides.

Er ontstonden lange wachtrijen in supermarkten in Vlaardingen en omstreken nadat bekend werd dat het water niet drinkbaar was.

Bij een aantal verenigingen in natuur- en recreatiegebied de Broekpolder is het water nog niet veilig. Het gaat om Hockeyclub Pollux, Deltasport en Sportclub Victoria ’04, manages, scouting en volkstuinen, aldus Evides: deze liggen aan een leiding die volledig is geïsoleerd van de rest van Vlaardingen. Zij moeten het water nog wel koken voordat het gedronken kan worden. Wel kan het water meteen voor andere doeleinden, als (af)wassen en douchen, gebruikt worden.