Drie jaar oude wolf doodgereden in Overijssel

Het is de vierde keer dit jaar dat in Nederland een wolf gesignaleerd wordt.

De wolf die maandagochtend gevonden werd in Overijssel.
De wolf die maandagochtend gevonden werd in Overijssel. Foto Sebastiaan Bake

In de buurt van het Overijsselse dorp Kloosterhaar is maandagochtend een wolf doodgereden. Omstanders zagen het dier rond acht door een taxi geraakt worden, meldt RTV Oost. Na onderzoek blijkt het om een drie jaar oude mannetjeswolf te gaan.

Een deskundige van de Universiteit Wageningen heeft vastgesteld dat het voor de volle honderd procent om een wolf gaat. Het lichaam van het roofdier wordt nu overgebracht naar het Dutch Wildlife Health Center. DNA-monsters moeten binnen een week uitwijzen uit welke roedel de wolf afkomstig was.

Al meteen na de aanrijding leek het vrijwel zeker om een wolf te gaan. “De belangrijkste indicator dat het een wolf is, is de roodbruine vacht”, zegt Linnartz van Wolven in Nederland. “Maar ook de zwarte lippen wijzen erop.” Eveneens typisch voor het roofdier zijn de korte, wollig behaarde oren die op de foto’s te zien zijn.

Lees ook over een eerdere wolfsignalering: Weer een wolf in Nederland - weer doodgereden

De wolf is in de buurt van de Duitse grens aangereden. Vermoedelijk komt het dier uit Duitsland, eerder in Nederland gesignaleerde wolven waren ook uit dat land afkomstig. De wolvenpopulatie in Duitsland schat natuurbeschermingsorganisatie Zoogdiervereniging op vierhonderd.

Het is de vierde wolvensignalering in Nederland dit jaar. In maart werd een wolf doodgereden in Drenthe. In oktober maakte de provincie Gelderland nog melding van een wolf op de Veluwe. De eerste wolf in Nederland in lange tijd arriveerde in maart 2015 in Drenthe.

Sebastiaan Bake vond het dier en zette er foto’s van op zijn Instagram-account: